"Росатом" няма още решение как ще участва в проекта АЕЦ "Белене"

Президентът на „Росатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов приветства участниците в Международната ядрена конференция

Все още нямаме окончателно решение дали ще участваме като инвеститор. Във всички случаи сме готови да оказваме всякаква техническа подкрепа. Много бихме искали този проект да се реализира. Това каза Евгений Пакерманов, президент на „Росатом Оверсиз“ в кулоарите на „Булатом“.

Според него участниците в Международната ядрена конференция неведнъж са дискутирали въпроса по отношение на условията за участие в този конкурс.

"Действително в света няма такъв прецедент-осъществяване на проект от такъв тип-строителство на атомна електроцентрала, без каквото и да е участие на държавата", коментира Пакерманов. Той посочи още, че такива проекти се осъществяват по-успешно във формат при международен консорциум и даде пример, че току-що е разговарял с френската компания "Фраматом", която е потвърдила своята заинтересованост и е готова да участва в това число и в организацията по финансирането на проекта.

Президентът на „Росатом Оверсиз“ каза, че голям екип работи, обмислят се всички страни на проекта, перспективите за участие и когато са готови с решение, ще го съобщят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес