Росен Карамфилов с приза „Владимир Башев”

Атанас Капралов връчва Почетната грамота на Росен Карамфилов

„Церебрална поезия” e новата стихосбирка на поета

Какво е „Церебрална поезия”? Ще разберете, когато прочетете едноименната стихосбирка на Росен Карамфилов, за която той беше удостоен с Националната литературна награда „Владимир Башев” – 2017.

Този приз се връчва на всеки две години и с него се отличават първи стихосбирки на автори до 32-годишна възраст. На 19 ноември се навършиха 50 години от трагичната кончина на поета Владимир Башев, загинал в катастрофа на „Цариградско шосе” през 1967 г. Неговият дом в София вече десетилетия е музей – част от Националния литературен музей, който възстанови наградата след известно прекъсване заедно с Национален дарителски фонд „13 века България”.

На 20 ноември 2017 г. призът беше връчен за 29-ти път. Тържеството се водеше от Мариана Кирова – уредник на дом-музей „Владимир Башев”, която представи журито: Георги Константинов (председател), Надя Попова и Валентина Радинска (членове).

„Когато за пръв път прочетох стихове от Владимир Башев, те влязоха веднага в съзнанието ми. Бях толкова очарован от неговата поезия, че съм я рецитирал безкрайно много, включително и в дискотеки. Тази поезия е разпознаваема, популярна е чрез песните на известните ни композитори. Стихотворението „Размисъл” беше абсолютен хит: „Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени...”– каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

„Башев беше звездата на нашето поколение. Ние изпълнявахме важна мисия – да обновим българската поезия през 60-те години. Той беше личност водач, родèн талант! Създаде емблематичното издание за младите творци – в. „Пулс”. Аз коленичих до тялото му на булеварда, покрито с в. „Литературная газета”, минути след катастрофата... Така завърши един живот, за да започне животът на неговата поезия. Тя е част от националната литературна съкровищница” – каза поетът Никола Инджов, негов приятел и съвременник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура