Росен Малинов: Бъчварова е знаела. Веселин Пенев: Няма нищо нередно

Росен Малинов

„Румяна Бъчварова излъга, че не е знаела за сделката с „царските конюшни”, заяви Росен Малинов от БСП, бивш областен управител на София пред БТВ.

По думите му Бъчварова не само, че е знаела за сделката, а дори се е съгласила на нея. „Тя е информирана за това от областния управител на града”, допълни Малинов. Той определи бившия вече областен управител на София Веселин Пенев като „бушон” и малка брънка в цялата верига.

Малинов обясни, че сделката с бившите „царски конюшни” е извършена с „тънкост на занаята”. „В правилника за стопанисване от държавата пише, че ако даденият имот е на данъчна стойност до 500 хил. лв. с него се разпорежда областният управител. Ако е над 500 хил. лв. се стопанисва от държавата. В случая „царските конюшни” са разделени на три поземлени имота и се стопанисват от областния управител, защото всеки от тях е на данъчна стойност до 500 хил. лв.”, каза Малинов.

„Ако държавата има политическа воля със своя експертен потенциал е в състояние да развали тази сделка”, категоричен е Малинов.

По думите му и на него е предлагана сделка за бившите „царски конюшни”, но след като е направил проверка и е установил, че за парцела се водят дела. „Тогава разговорът за мен приключи”, допълни Малинов.

„Аз лично подписах всички документи за сделката с „царските конюшни” и съм категоричен, че няма нищо нередно по отношение на самата процедура. Подадох оставката си като морален акт, за да няма съмнения”, категоричен е вече бившият областен управител на София Веселин Пенев.

След като стана ясно за скандалната сделка, при която парцелът на центъра на София беше продаден на цена от 90 лв./кв.м., Веселин Пенев категорично отказа да подаде оставка като областен управител. След разговор с премиера Бойко Борисов обаче той все пак се оттегли.

„Не може да става въпрос за натиск от страна на Борисов, имахме разговор. Аз се съобразих с това, че общественият интерес е сериозен и като морален акт се оттеглих докато това се изясни”, допълва Пенев.

Той поясни, че парцелът с „царските конюшни” има само обслужващи функции. „Сградите там са с разрешително за строеж за вечни времена”, поясни Пенев.

„Процедурата за продажбата е започнала още преди 13 години при предходен областен управител с една сделка тип замяна с една от фирмите. Абсолютно криминално тази фирма придобива собственост на целия терен и сделката не е била отразена никъде и държавата не е знаела за нея. Без да знае за това, две години по-късно, Министерство на регионалното развитие стартира друга процедура, извършва сделката и се оказва, че новият собственик е получил нещо, за което вече е извършена сделка и се започват едни съдебни дела, при които се опитват да върнат имота”, обясни ситуацията областният управител в оставка.

„Собствеността на сградите, които са държавни, си остава същата. Дори и тези сгради да паднат. На същия терен има около 30 други постройки, които са собственост на частни лица и търговски дружества, като в това каре не може да бъде построено нищо без съгласието на собствениците”, категоричен е Пенев.

По повод данните, които Росен Малинов цитира пред БТВ, че теренът е разделен на три части, за да може да се осъществи сделката от името на областния управител, Пенев каза, че това не е вярно. „Теренът е разделян на три части когато е влязъл в сила новият кадастрален план през 2010 година. Всяка една спекулация, че зад сделката стоят користни интереси, е несъстоятелна”, допълни Пенев.

„Искам няколко неща да станат ясни за всички: теренът не е продаден за 90 лв./кв.м. – собствеността на фирмата е в рамките на малка част от него, всичко друго остава на държавата. Сградният фонд на това място ще си остане там независимо дали ще се срути или запали”, категоричен е областният управител в оставка.

Той определи обвиненията на БСП като популистки с цел да бъде вкаран клин между партиите в управляващата коалиция, както и да се атакува вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България