Росен Плевнелиев: Въпреки бурите държах здраво посоката

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на обръщението си към нацията по повод края на президентския мандат, излъчено в ефира на БНТ.

„Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента", припомни президентът.

От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство, посочи Плевнелиев.

„Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите. Въведохме пряката демокрация в страната“, допълни още той.

Държавният глава заяви, че е горд да бъде първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума.

„Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат“, каза още държавният глава в обръщението си.

Като пример за успешния си мандат той посочи развитието на иновациите, въвеждането на дуалното образование, дългосрочното планиране в държавата и др.

„Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България. Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила. Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от „Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето“, заяви още в обръщението си държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика