Росен Плевнелиев няма да наложи вето на промените в Изборния кодекс

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложи вето на приетите от Народното събрание на второ четене промени в Изборния кодекс. Това заяви той пред журналисти във Варна, където даде начало на традиционния есенен семинар „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“, организиран от Фондация „Българска памет”, предаде „Фокус” – Варна.

Той подчерта, че като държавен глава ще придвижи по възможно най-бързия начин - с Указ на държавния глава, направените промени в Изборния кодекс.

Според президента Росен Плевнелиев в тази ситуация става въпрос за нещо много по-важно от просто дебата дали това са най-правилните решения за България.

„Много по-важното е, че ние трябва да имаме стабилност и устойчивост на изборния процес, още повече в дните преди изборите. Няма да бъда аз този, който ще наложи вето в такъв решителен момент - няколко дни до изборите, за да вкарат допълнителна доза нестабилност в този процес. Тези промени могат да не са идеални, може и някои ще спорят по тях, но като държавен глава моят аргумент е съвсем друг – винаги съм призовавал за стабилност, да не се променя Изборният кодекс и изборните правила в последния момент. Винаги съм призовавал - нека да се подобрява законодателството, но да се прави навреме, в последния момент да не се правят излишни и ненужни действия. Именно с пълното съзнание за тази моя отговорност - да работя за стабилност и да има предвидимост в изборните правила, още повече в последните дни преди президентските избори, днес подписах и дадох път на тези промени, които да влязат в действие колкото може по-бързо“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика