„Роскосмос“ кани НАСА да разследват аварията на ракетата-носител „Съюз-У“

„Ръководството на „Роскосмос“ ще покани експерти от НАСА за участие в разследването на причините за аварията на 1 декември на ракетата-носител „Съюз-У“ с товарния кораб "Прогрес МС-04", информира БГНЕС.

„Аварията е много сложна от гледна точка на разбиране на процесите, които са се случили за твърде кратък период от време. Става дума за милисекунди. Привлякохме за анализ на причините на аварията нашите американски партньори от НАСА. Те ни казаха, че никога не им се е случвала авария, протекла за толкова кратко време“, каза генералният директор на ракетно-космическата корпорация „Енергия“ - част от държавната корпорация „Роскосмос, Владимир Солнцев.

Според него едно такова сътрудничество може да помогне за разработването на програма за отстраняване на проявени дефекти.

Товарният кораб "Прогресс МС-04", който бе изстрелян на 1 декември от космодрума в Байконур с помощта на ракетата-носител „Съюз-У“ бе изгубен на 382-та секунда от полета на височина 190 км. По-голямата част от неговите отломки изгоряха в плътните слоеве на атмосферата. Корабът носеше 2.5 тона товар, включително и новогодишните подаръци за екипажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа