“Роснефт” продаде дял от 19,5% за $11,3 млрд.

Кремъл съобщи, че англо-швейцарската компания “Гленкор” и Държавният фонд на Катар заедно купуват дял от 19,5% в “Роснефт” - най-голямата руска петролна компания, предаде Би Би Си. “Това е най-мащабната приватизационна сделка за 2016 г. в петролния и газовия сектор”, заяви президентът Владимир Путин.

“Гленкор” и Катар ще имат равни части, управлявани от съвместен консорциум. Ще платят $11,3 млрд. за дела в “Роснефт”, в която “Бритиш петролиум” вече има 19,75 на сто. Контролният пакет обаче остава в ръцете на Москва.

Планираната отдавна продажба е част от усилията на руското правителство за продажба на държавни активи с цел балансиране на бюджета на фона на двегодишна рецесия, предизвикана от спад в глобалните цени на петрола и от западните санкции. Сроковете на сделката бяха изтекли и заради забавянето се появиха спекулации, че изобщо няма клиент за акциите.

“Президентът Путин не е имал каквито и да е контакти по сделката. Шефът на “Роснефт” Игор Сечин лично се занимаваше с подготовката й”, увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят