Ружди: В Рио химнът не звуча на 20 процента

Не вярвам, че в Рио вдигнах българското знаме на 20 процента или чухме българския химн на 20 процента - заяви шампионът от параолимпийските игри Ружди Ружди. - Подигравка е, обиден съм. И не мисля, че тренирам на 20 процента.”

Златният медалист в тласкането на гюле изрази огорчение, че спортното министерство дава за титла на здравите спортисти 250 000 лв, а на параолимпийците само 50 000 лв. Ружди ще получи още 25 000 лв. за световния рекорд, който постави в Рио.

Трима от българските участници на игрите за спортисти с увреждания - Ружди, Радослав Златанов и Даниела Тодорова, както и треньорът Радостин Тодоров, ще подадат жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Искаме наредбата за параолимпийците да бъде променена, защото тя е дискриминационна - заяви Тодоров пред Би Ти Ви. - Никой от министерството на спорта не се е срещнал с нас, а тези спортисти от години носят медали за страната.”

Преди параолимпийските игри държавата обяви 5 пъти по-малки премии за спортистите с увреждания в сравнение със здравите им колеги. Финансовите бонуси за Атина 2004 и Пекин 2008 бяха равни, но за Лондон 2012 имаше разлика - 200 000 лв. за олимпийска титла и 30 000 лв. за злато при параолимпийците. След намеса на КЗД обаче парите на състезателите с увреждания бяха вдигнати до 150 000 лв. за първо място.

Министър Красев Кралев защити решението си с довода, че рангът на двата форума е различен и е справедливо здравите спортисти да получават по-големи премии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт