Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов се очаква да бранят Корнелия Нинова от декларациите за оставка на ръководството. Снимка: Труд/архив

Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Соцактивът брои гласовете и за нов лидер

Два дни преди заседанието на Националния съвет на БСП, очаквано, тонът на отделните крила в партията се втвърди. Среднощни совалки и прегрупиране белязаха целия четвъртък в София. Вътрешната опозиция преброи гласовете “за” и “срещу” председателя на БСП Корнелия Нинова и отчете, че едни от влиятелните социалисти Румен Овчаров и Бриго Аспарухов ще пазят гърба є от “приятелския огън”.

Сценариите за насроченото за неделя заседание от страна на ръководството на “Позитано” 20 включвали на първо място отклоняване на вниманието от оставката на Нинова с подробен, но “захаросан” анализ на резултатите от местния вот. Анонсът от централата на социалистите е, че на заседанието в неделя ще присъстват спечелилите кметове и общински съветници. Така вместо с катастрофалните резултати и двойният спад на гласовете за БСП само за 2 години (955 000 през 2017 г., 431 000 на местните избори сега ), членовете на пленума ще бъдат принудени да аплодират съпартийците си.

Както е известно, Румен Овчаров е от членовете на НС на БСП, който задава тона за поведение на най-голямата структура на червените - БСП-София. А към момента от там няма сигнали, че искат оставката на Нинова с мотива, че “сега е време за трезв анализ на резултатите от местните избори”.

На много места в страната обаче са решени да настояват Нинова да освободи председателския пост. Мотивите: “БСП става регионална партия. Вместо увеличаване на географията на присъствието на БСП тя се сви още повече. БСП няма нито един кмет в 7 области - Варна, Враца, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. БСП има само по един кмет в 7 области - Бургас, Габрово, Разград, Русе, Смолян, Търговище, Шумен. Ръководството нарушава устава като не зачита решенията на местните структури и демонстрира политическа арогантност”.

Заседанието на пленума в неделя се очертава да е много напрегнато и заради наближаващия отчетно-изборен период в БСП. Партията трябва да влезе в пълен цикъл изборни събрания, на които да избере местни лидери, а накрая и председател. Според сегашния устав обаче, лидерът на БСП се избира пряко от всички членове на БСП. Мандатът на сегашния състав на конгреса - най-висшият орган на БСП изтича в началото на месец май идната година, а целта на вътрешната опозиция е да свика заседание и за поправка на устава в частта за избор на председател и да се върне старото положение - конгресът да избира лидер на БСП. Критиците на Нинова са категорични, че сегашното ръководство ще продължи подмяната на местни лидери по места, за да не се противоречи на “Позитано” 20.

Соцактивът спряга и евентуални следващи лидери на БСП - шефът на столичните социалисти Калоян Паргов, Валери Жаблянов, Красимир Янков, Борислав Гуцанов и дори сегашният зам.-председател Кирил Добрев, който е на страната на Нинова.

Чавдар Георгиев, член на НС на БСП, пред “Труд”: Прекият избор на председател е

псевдодемократизъм

- Защо ще настоявате отново за промяна на устава и отмяна на прекия избор за председател на БСП?

- Очевидно е, че това беше идея на председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя направи някои кардинални промени в устава, които не се споделят от всички членове на БСП и има съществени възражения по тях. Ще Ви припомня, че до ден днешен тя се гордее, че е ограничила възможността членове на партията да бъдат повече от два мандата народни представители, а тази поправка в устава на БСП е противоконституционна. Не бива в нашия устав да има противоконституционни ограничения.Същото е и с прекия избор - тази процедура не е в традициите на нашето партийно строителство, дори и при Тодор Живков сме нямали такова нещо. Второ - прекият избор, съчетан с правомощията на председателя единствено и само той да предлага членовете на Изпълнителното бюро на БСП, е очевидна предпоставка за авторитаризъм и концентрация на лична власт. Прекият избор е съмнителна новост, която Нинова прокара в устава, която ще навреди повече на партията, отколкото да всее някакъв псевдодемократизъм.

- Аргументът за авторитаризъм ли ще посочите пред съпартийците си, за да бъде премахнат текста от устава ви?

- Трябва да се има предвид, че председателят избран пряко няма кой да го освободи. Той става безотговорна персона и никой не може да му търси политическа отговорност дори и при груби политически грешки. А при стария вариант от устава конгресът беше органът, който може да освободи председателят от заемания пост. Такива правила към този момент все още няма. Надявам се да не бъдат приети, а в оставащите 6-7 месеца от мандата на този конгрес да имаме едно заседание, на което да преосмислим уставните промени, които бяха наложени с избора на председателя Нинова и да се върнем към установените демократични традиции на БСП. Има ли точна статистика на “Позитано” 20?

Тъмносини по морето гневни заради тайна коалиция

Червените съветници във Варна гласували за шеф от ГЕРБ

Гласуването за председател на Общинския съвет във Варна беше повече от странно, дотолкова, че явно по-голямата част от общинските съветници на БСП са гласували за кандидатурата на ГЕРБ за Тодор Балабанов. Това заяви пред “Труд” д-р Ивайло Митковски, общински съветник от “Демократична България”.

По думите му 2/3 от социалистите в местния парламент са пуснали при тайния вот гласа си за ГЕРБ: “Четиримата съветници от “Демократична България” гласувахме, че не подкрепяме никого. Това тайно гласуване беше пълна пародия, защото се съобщаваше на глас как изглежда попълнената бюлетина, а така лесно може да се направи извода и чия е”, каза д-р Митковски. Сметките показвали, че поне 5 от 8 общински съветници на БСП са гласували за ГЕРБ, защото ГЕРБ имат 18 съветника, а Балабанов е получил общо 39 гласа.

Социалисти от Варна, начело с градския лидер Борислав Гуцанов вече обвиниха ръководството на БСП в подмяна на състава на листата преди изборите, налагане на кандидат за кмет и нарекоха избраните “служебно назначени”. Прогерберското гласуване на червените беше осветено от бившият председател на БСП Михаил Миков в национален ефир. В отговор соцобщинарите от Варна излязоха с декларация, че не са подкрепяли кандидата на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България