Румен Овчаров: Увеличението на цената на природния газ е неизбежно

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров е на мнение, че няма вариант, при който цената на газа може да бъде намалена при преговори с руската страна, предаде БТВ.

Можем да постигнем по-ниска цена, ако докажем, че сме ощетени, но според числата това ще е много трудно, отбеляза Овчаров. По думите му в момента цената в България е по-ниска, отколкото в Германия.

Усреднената цена за 2017 г. за Германия е 208 долара за 1000 нормални куб. м, а за България е 190. За първото тримесечие на тази година е 254 срещу 210 в България, а за второто – 242 на 226, посочи бившият министър.

„Да, има възможност да се промени механизмът – може да се вкарат т. нар. спот цени, или борсовите цени на природния газ. Спот цените в момента обаче са над 350 долара за 1000 куб. м, а в България цената е 250”, допълни той.

„Слушам, че едва ли не трябва да отидем и да почукаме на вратичката на „Газпром” и те веднага ще ни намалят цената”, коментира Овчаров.

„Извън бакалските сметки вече влизаме сферата на голямата политика. Ако приемем, че сме ощетени и искамe намаляване на цените, Русия, от друга страна, ще каже: „Чакайте бе, ние изхарчихме 1 милиард за „Южен поток”, а вие просто ни отсвирихте. Тези загуби кой ще ги плати? Ние искаме да правим хъб, откъде ще дойде газът? Можем ли да направим хъба, без да се договорим с руснаците, че част от „Турски поток” ще мине през България, или ще дойде директна тръба, което вече е почти илюзорно. Тоест влизаме в голям сложен комплекс от въпроси, които не могат бъдат решавани на парче”, смята Овчаров.

Според бившия енергиен министър трябва да се освободим от илюзията, че цените на енергоресурсите са социална категория, тъй като те са пазарна категория.

„Държейки ниски цени на електроенергията, субсидираме не бедните хора, а преди всичко големите богаташи, защото те са големите консуматори. Субсидираме тези, които си отопляват басейните с електроенергия”, изтъкна Овчаров. Той допълни, че за бедните хора се прави социална политика и се определят енергийни помощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика