Румен Петков: Бордът на „Кинтекс“ е сменен, Борисов да каже защо

Румен Петков

Миналия петък ръководството на военния завод "Кинтекс" е било сменено, въпреки добрите финансови показатели на предприятието. Това обявиха на брифинг от АБВ.

"В петък по необясними причини бордът на „Кинтекс“ е сменен, настояваме за отговор от министър-председателя какви са мотивите за това", заяви зам.-председателят на партията Румен Петков, припомняйки, че преди няколко месеца беше чествана 50-годишнината на „Кинтекс“.

По думите му от Министерство на икономиката е дадена много висока оценка за състоянието на предприятието през последната година и половина – две. За деветмесечието на 2016 г. износът на предприятието е 87 млн. лева, а очакванията са че до края на годината той да стигне 100 милиона.

„В петък по абсолютно необясними причини бордът на „Кинтекс“ е сменен и са назначени други хора“, каза Петков и определи като най-поразяващ факта, че новото ръководство е назначено със срочни догори за период от 2 месеца и 1 седмица. Той заяви, че с оглед на срока на договорите на ръководството няма контрагент в този сектор, който ще гледа сериозно на България. „Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало износ за 164 млн. лева без всякакви аргументи зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново за 2 месеца е абсурдно“, заяви Румен Петков, цитиран от "Фокус".

По думите му това е един много тежък отрасъл с най-сериозна динамика на развитие. „Една немалка част от приноса за това натоварване е именно на „Кинтекс“, каза Петков. „Тези 164 млн. с изключение на 10 млн., са насочени към българските производители. Влизат в реалния сектор на българската икономика и смяната на ръководството сега буди абсолютно недоумение“, заяви той. По думите му това стресира производителите, защото те усещат, че партньорите на „Кинтекс“ могат да охладят ентусиазма си за работа с българския военнопромишлен комплекс“, коментира Румен Петков.

По думите му щом министър-председателят не е реагирал на този процес, е съпричастен към този подход. „Дали си играят за последно 10 не е наша работа да коментираме. Ние се противопоставяме на този подход в икономиката“, добави той. По думите му този подход дискредитира България в най-деликатния сектор в световната икономика. „Противопоставяме се на този подход и настояваме за ясен отговор от министър-председателя какви са мотивите и причините за това отстраняване, и той споделя ли тези персонални промени“, каза Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България