Румен Петков: Всички, които говориха срещу „Южен поток”, работиха, за да купуваме руски газ от Турция

АБВ представи първи резултати от кампанията си за установяване на лицата, работили срещу интересите на България и „Южен поток“

Поехме ангажимент, че ще представим първоначална извадка на грозните приказки срещу България и нашата енергийна сигурност, най-вече срещу "Южен поток". Защото трябва да си даваме сметка, че всички, които говориха срещу „Южен поток”, работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство, което не може да бъде определено по друг начин. Това заяви в ефира на БТВ председателят на АБВ Румен Петков, който представи в студиото на сутрешния блок на телевизията 1 800 страници извадка от материали, публикувани в пресата на лица, говорили срещу енергийните проекти и интересите на страната ни.

„Тук можем да видим менения от това, че Русия спекулира с „Турски поток“ и ни лъже, до това, че за България „Южен поток“ е скъп, вреден и ненужен. Това са стотици интервюта, публични, в средствата за масова информация, до които всеки може да стигне. В тях например имаме изявление на Радан Кънев, в което той заявява „Русия и Турция ни блъфираха за „Турски поток““. Имаме изявления на господин Иван Иванов, който сега се занимава с ценообразуването на водата и тока. Та той преди време казва: „България ще загуби 400 милиона евро след построяването на „Южен поток“. Аз пък казвам, че България губи 400 милиона евро годишно от това, че не построи този газопровод. Т.е. сега лъжите на тези хора ще ги платим ние. Ще ги платим всички български граждани, защото ще купуваме руски газ, но от Турция“, заяви Петков. По думите му сега се наблюдава същата агресия и срещу изграждането на АЕЦ „Белене“ без хората, които го вършат да си дават сметка, че Турция строи четири руски и четири японски реактора. “Ако не построим „Белене“ резултатът ще бъде, че когато затворим „Козлодуй“ ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция”, предупреди председателят на АБВ. Той посочи, че всички правителства до момента, без това на Жан Виденов, са подкрепяли строежа на втората ни атомна централа.

Във връзка с темата Петков посочи, че пред правителството ни в момента има две големи предизвикателства. Едното е да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене” в рамките на период от 7 до 10 години.

Румен Петков коментира и предстоящия вота на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност”. Според него с това действие от БСП се опитват да решат вътрешнопартийни проблеми, които тресат столетницата. „Този вот на недоверие обаче дава и възможност да се види „бухалката МВР“. Защото, например, г-н Марешки юнашки обяви, че ще подкрепи правителството… Е, тогава какво се чудим защо няма борба с контрабандата с горива? Защо няма борба с незаконното производство и разхвърляне на лекарства в България и по света? В тази връзка подчертавам, че института „Нелсън“ трябва да се върне в България. Защото това е институтът, който в цял свят мери контрабандата“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика