Румен Петков, зам.-председател на АБВ: ГЕРБ и БСП ще се съешат

Румен Петков

- Г-н Петков, чухме от лидера на БСП Корнелия Нинова какви са формалните причини за прекратяване на преговорите с АБВ за общ кандидат за президент. Кажете какви са истинските причини.

- Обявената формална причина няма нищо общо с истинската, защото предложението, което БСП ни направи, всъщност поставя АБВ в равнопоставено положение с коалиция „БСП-Лява България”. Те писмено са ни предложили коалицията да има двама съпредседатели - президента Първанов и г-жа Нинова. Търсенето на нелепи обяснения в проекта за споразумение, по който ние не сме седнали да разговаряме и нашите юристи все още го доработваха, е опит да се намери някакъв изход от задънено помещение.

- От какво е мотивиран този опит?

Не искам да гадая, но резултатът от действията на Корнелия Нинова има два аспекта - първо, тя показва на Националния съвет на БСП, че това са една купчина хора, които биват викани да им се сведе решението, без да участват в анализа, в дебата. Те имат решение на Националния съвет, което Нинова поруга лично. Тези хора с какво самочувствие и с какво доверие към своя председател ще бъдат - това е техен проблем. Вторият аспект е, че Корнелия Нинова обслужи ГЕРБ по един начин, на който би завидял и министър Николай Ненчев. Тя всъщност им връчи протокола на ЦИК, на който протокол ГЕРБ трябва да напишат името на бъдещия президент. Такова унизително поведение в историята на БСП не е имало. Честно и с болка казвам, че аз не го разбирам. Така че, когато говорим за формални причини, въпросът ви е съвсем правилен - трябва да търсим истинските. Ние не знаем какви са истинските, но те се разминават и с интереса на БСП, и с този на левицата. Най-лошото е, че се разминават с интереса на България и с възможността да се направи един солиден избор, с който да се промени генерално начинът на управление на страната. Имаше такава много сериозна възможност, имаше сериозни и обективни предпоставки след най-големия провал на ГЕРБ в политиката - провала в президентската институция... Впрочем БСП направиха един твърде семпъл анализ на пленума си и продължават да не се занимават с провала на ГЕРБ в президентската институция.

- Истина ли е, че от АБВ сте искали 15 места на водачи на листи за следващите парламентарни избори, за да бъдете заедно с БСП на президентските избори?

- Това е пълна лъжа. Всеки може да види на сайта на АБВ проекта за споразумение, който сме представили на БСП. Там изрично пише, че споразумението засяга само и единствено президентските избори.

- Тогава защо Нинова ви обвинява, че на частични местни избори през октомври ще играете заедно с ГЕРБ?

- Не виждам логика в подобни обвинения. Това са нелепи опити да се намери обяснение на едно вредно за самата БСП решение. Корнелия Нинова може да ги търси където и както иска. Това не е наш въпрос. Ние сме предложили здравото решение - създаването на общ, съвместен формат само и единствено за президентските избори.

- Твърдите, че решението на Изпълнителното бюро на БСП за прекратяване преговорите с АБВ обслужва ГЕРБ. Да не би пътят за бъдеща коалиция между левицата и ГЕРБ да минава през елиминирането на вашата партия, която вече има грях към управляващите след оттеглянето на подкрепата за тях?

- Дали минава през удовлетворяването на нечии лични интереси, дали минава през бъдеща коалиция, е въпрос, който няма как да не лъсне, и то в средносрочен план. АБВ ще продължи да се бори българските граждани да имат своята алтернатива в избора, като им предложи силна, солидна президентска двойка. Ще предложим почтена кампания на политики, защото до ден днешен това правим само ние. АБВ от януари организираме публични дискусии, свързани със сигурността, с външната политика, с отбранителната политика на страната. Мисля, че това е силата на АБВ, която плаши и БСП, и ГЕРБ. И точно те ще се съешат. Съжалявам за термина, но очевидно Корнелия избра да е в групата на обслужващия персонал.

- Възможно ли е АБВ да застане зад кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет?

- В самото начало ние предлагахме именно инициативен комитет да издигне общия кандидат на БСП и АБВ. Те категорично отклониха идеята с аргумента, че на вътрешнопартийния референдум инициативния комитет искали едва 3% от членовете на БСП. Силното решение беше инициативен комитет да издигне ген. Радев.

- Не ви питам вече за ген. Радев, а за друг кандидат, издигнат от инициативен комитет.

- Мисля, че вече е късно за инициативни комитети. По принцип те не са грешка, напротив - и вторият силен президентски мандат на Георги Първанов бе чрез инициативен комитет. Мисля, че вече е късно от гледна точка на правене на кампания. Обективната ситуация е такава, че е много трудно това да бъде реализирано с мощта, която иска АБВ да представи като политики. Не просто като послания, а като алтернативни политики. Голямата битка за АБВ е за партията на негласуващите в България. Огромната част от тях искат решение за страната, за себе си, за близките си и АБВ ще се бори това решение да бъде представено пред тях по един убедителен начин.

- Това означава ли, че все още стоят на дневен ред кандидатурите на Първанов и Калфин, които бяха издигнати от структурите ви?

- За мен лично - да. Ние направихме много компромиси - изчакахме всички процедури в БСП, една част от които се оказаха очевидно губене на време. Чакахме, слушахме търпеливо и възпитано всички нелепости, които се изсипаха по наш адрес, на гърба на Първанов и Калфин. Оттеглихме техните кандидатури, за да стигнем до единна, обща кандидатура, за да станем свидетели на един пирует, на който би завидял и един слугинажен тип като министъра на отбраната. Това не е политика, това е нещо, което отвращава хората от политиката. АБВ ще върви по своя път, който отговаря на интересите на българските граждани.

- Като човек, който толкова дълго е в политиката, имате ли прогноза какъв кандидат ще издигнат от ГЕРБ? Там всички се кълнат, че няма да е Борисов...

- Кълнат се от сряда. Борисов след номинацията на ген. Радев беше твърде пестелив в приказки по темата. „Въпросът е далечен.” „Ще се произнесем през септември” - това говореше. Декларацията на Корнелия Нинова, че прекратява преговорите с АБВ, а с тях ликвидира и възможността да се направи силна лява консолидация, даде възможност на г-н Томислав Дончев съвсем спокойно да каже още на следващия ден: „Борисов вече не е кандидат за президент.” Няма как човек, който има око за такива неща, да не види връзката между тези две изяви. Това дори не се нуждае от коментар. Напъва ме цветно да обясня поведението на подгласническата група, но ще се въздържа от възпитание.

- Коя е подгласническата група?

- То е ясно - обслужващият персонал.

- Каква е цената на това обслужване?

- Трябва да питаме ценообразуващия и ценополучаващия. Аз не съм готов да отговоря на този въпрос.

- И все пак сигурно ли е, че в последния момент Бойко Борисов няма да се окаже кандидатът за президент на ГЕРБ? Подобен ход винаги може да се обясни със сложната геополитическа ситуация, с вълната от преселници и т.н.

- Когато говорим за премиера Бойко Борисов, никога няма нищо сигурно, но поведението на председателя на БСП предполага абсолютно спокойствие за ГЕРБ и неговото ръководство.

- Добре, но и 2001 г. Иван Костов беше много сигурен в победата на президентските избори, но нещата се обърнаха...

- През 2001 г. имахме един изключително силен кандидат в лицето на Георги Първанов, който познаваше не просто партията БСП, той познаваше държавата. Той правеше кампания в продължение на години преди това. Разбира се, не президентска. Той правеше политическа кампания. Той излъчваше силата на политик, който знае какво иска обществото, и бе готов да му го даде, включително и с рискове за себе си. Много хора са забравили, но той взе едно много тежко решение за НАТО. Затова винаги съм казвал, че има много голяма разлика между лидер и председател.

- В този смисъл кой е силният кандидат на ГЕРБ за президент?

- Нали се опитвам да обясня, че г-жа Нинова обезпечи липсата на необходимост ГЕРБ да търси силен кандидат.

- Какви избори все пак можем да очакваме, след като повечето основни партии засега дори не са излъчили играчи?

- АБВ ще направи всичко възможно българинът да има възможност за информиран избор и ще предложи и политики. Впрочем нашата партия е единствената, която организира дискусии по ключови за България теми. За съжаление останалите бягат от политически дебат. Там се занимават с чаршафите на този и онзи, с кого ще си дружим и с кого няма да дружим. Комфортът, който Корнелия Нинова гарантира на ГЕРБ, няма как да не смущава.

- Май не сте прав за комфорт. Нинова непрекъснато твърди, че БСП е алтернативата на ГЕРБ и че трябва да се сложи край на тяхното управление...

- Едно е да го твърдиш, друго е да го направиш.

- Ще има ли предсрочни парламентарни избори?

- Да, независимо от резултата на президентските избори. И ще има не защото при ГЕРБ има някакво напрежение. ГЕРБ живеят в нечуван комфорт, гарантиран от БСП. Но няма как да няма предсрочни избори. Друг е въпросът кога ще бъдат те. Не съм убеден, че ще са още през пролетта на следващата година.

- Защо сте толкова сигурен?

- Защото тази конфигурация, която подкрепя правителството, е необяснима и вътре, и вън.

- Не разбирам какъв е проблемът - коалиционното споразумение е между две партии, които са от едно и също европейско семейство - на ЕНП, и ГЕРБ имат подкрепа от още една формация - тази на Патриотичния фронт.

- Тези, които подкрепят правителството, са в ситуацията на студента, представящ учениците на Кирил и Методий по следния начин - Наум, Ангеларий, един друг и още двама. Какви са аргументите на всяка една от парламентарните групи, които подкрепят правителството - политически или други? Всъщност Реформаторският блок подкрепя ли правителството, или не го подкрепя? Защото едната част от РБ громи правителството юнашки и от сърце, от което нищо не следва, защото техните представители са вътре във властта. Стиснали са едни кожени табуретки и едни заплати и си стоят... Затова тази конфигурация е наразбираема за българския гражданин и е абсурдна за партньорите ни от НАТО и от ЕС. Казвам го като човек, който знае какво говори.

Нашият гост

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е математика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” Кмет на Плевен от 1995 до 1999 г. Депутат от БСП в 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание Министър на вътрешните работи в кабинета “Станишев” Бил е секретар по коалиционната политика на БСП и зам.-председател на партията. Сега е заместник-председател на партия АБВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта