Румен Петков: Липсата на политически дебат повлия негативно на изхода от вота

Румен Петков

Търсихме по-силен резултат. Липсата на политически дебат повлия на изхода от вота. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ членът на ИБ на Алтернатива за българско възраждане и водач на листите на коалиция „АБВ – Движение 21“ за Бургас и Плевен Румен Петков. „Ние търсихме много по-сериозен и по-силен резултат, но за съжаление не се състоя политически дебат. Политическите сили нямахме възможност да представим пред обществото в равностоен диспут идеите, които предлагаме, решенията, които предлагаме. Аз мисля, че това бе грешка, която възпрепятства възможността на гражданите да направят своя мотивиран избор. Не съм убеден, че това е било преди така, както не съм убеден, че това с липсата на дебат е европейска практика“.

Петков коментира и възможността за съставяне на стабилно правителство. „България се нуждае от стабилност. Едни следващи избори ще покажат, че сме склонни да влизаме от избори в избори, а това е лош знак за икономиката, за атмосферата в бизнеса. За сега обаче е рано да се коментира резултатът от вота преди окончателното произнасяне на ЦИК. Твърде рано и прибързано е да се правят каквито и да било окончателни коментари, но мисля, че това, което поне засега виждаме от социологията, не дава основание да считаме, че излъченият парламент предполага стабилност и едно силно политическо управление“.

Румен Петков окачестви кампанията като тежка и изпълнена с негативни практики и прецеденти. „Питах в петък госпожа Цачева дали счита, че този инструмент - преференциалния вот, не се използва за купуване на гласове. Тя не ми отговори, вероятно има нещо предвид с тази дискретност. Аз считам, че този инструмент в някои от листите на ГЕБР, в това число и в Плевен, се използва по определен начин. Затова попитах и нея, като кандидат за народен представител от Плевен, а тя избягна отговора. Но всъщност, това бяха много тежки избори. За съжаление, останалите участници във вота не коментираха това уродливо явление - партия „Воля“. Защото тук имаме и едно много грубо закононарушение и на Софийски градски съд, за което трябва да се търси отговорност. Има закон, който не е изпълнен. СГС е допуснал за участие в парламентарни избори нелигитимен субект, което автоматично прави вота уязвим. Това, че господин Марешки и компания не са си пуснали документите да бъдат отписани от съответните регистрации, че не са направили пререгистрация и т.н., това е проблем и на ПП „Воля“. Казвам всичко това за да е ясно, че ние сме в политическа криза и аз се боя, че тези избори не я решиха“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика