Румен Петков: Македония нарушава договора за добросъседство с България системно, а държавата ни нехае

Македония нарушава договора за добросъседство с България системно, а държавата ни нехае. Това заяви по време на пресконференция във Варна председателят на АБВ Румен Петков. Като пример за думите си той посочи скорошно изявление на член на Мултидисциплинарната комисия, създадена с решение на двете страни да следи за спазването на Договора за добросъседство, в което той е декларирал, че в исторически план между България и Македония има общи неща само по време на османското робство, но не и преди това. Теза, която според Петков е грубо погазване на историческата истина.

Той подчерта, че АБВ признава и винаги е признавала създаването на македонската държава, но също така единствена е изразила безпокойство от предлаганите нови имена на западната ни съседка - „Илинденска Македония“ и „Северна Македония“. „Множество български политици в началото приеха възторжено името „Северна Македония“, но напоследък се отрезвиха, защото са прозряха казваното отдавна от АБВ, че това име може да доведе до бъдещи териториални претенции към България“, посочи Румен Петков.

Председателят на Алтернатива за българско възраждане даде и пример за системното крадене и изопачаване на българската история и културно-историческото ни наследство от страна на Р Македония, действие което все още се толерира, въпреки че се явява грубо нарушение на Договора за добросъседство. Той показа две издания на книгата „Железният светилник“ от писателя Димитър Талев с разлика в отпечатването им от около 40-на години. В македонската версия на произведението, която е издадена през 2006 г. са премахнати 30-40 страници от оригиналния текст, а съдържанието му е изопачено, като навсякъде понятията „български“ и „българи“ са заменени с „македонски“ и „македонци“.

Авторът Димитър Талев пък е посочен, като македонски писател. „Какво да кажем повече, особено след като македонското издание е издадено от Академията на науките в Скопие, със съдействието на македонското министерство на културата“, посочи Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика