Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори. Правят се сериозни стъпки в тази посока и има сериозна възможност в немалко общини да се печеливши решения. Това заяви пред БНТ лидерът на АБВ Румен Петков.

На въпрос дали се очаква взаимодействие между АБВ и БСП на предстоящите местни избори Румен Петков отговори утвърдително. "Мисля, че да и се правят сериозни стъпки в тази посока. Това е голяма възможност левицата да се върне на сериозната карта на местното самоуправление. За първи път от създаването си левицата няма областен кмет и това е много лошо. Мисля, че има сериозна възможност в немалко общини да намерим силни, печеливши, добри на първо място за гражданите, решения. Всичко е въпрос на разговори", коментира Петков.

Името "Коалиция за България" няма да остане за местните избори, защото не във всички общини има регистрирани всички партии от коалицията.

Според Румен Петков президентът с право наложи вето на текстове за безлимитното финансиране на партиите от страна на бизнеса. Но е грешка, че не е наложил вето върху финансирането от 1 лев.

"Защото по този начин ние като държава казваме, скъпи политици и партии, продавайте се според силите и тежестта си", каза Петков.

АБВ ще оцелее трудно с намалените субсидии, защото се финансира от членове и симпатизанти от членския внос и доброволни дарения на тези, които имат по-големи възможности.

"Аз съм притеснен от финансовото ни състояние, но то не е повод за драма. Виждам енергия в хората и както се казваше в онази песен - "Не всичко е пари приятелю", каза Петков.

Като бивш вътрешен министър Румен Петков коментира и пробива в НАП, където според него не е провеждана систематична работа по контрол и по гарантиране на ефективността.

"Очевидно е, че част от хората, които персонално носят отговорност, са се издънили, очевидно е че проблемът е системен. Но трябва да сме наясно, че такива издънки стават и във всички страни", коментира лидерът на АБВ.

Петков не приема извинението на финансовия министър, защото по думите му извинение без носене на отговорност не става.

По отношение на сделката със САЩ за изтребителите F-16 Румен Петков заяви, че висят няколко въпроса и ще платим много повече: "Парите са несравнимо повече, които ще платим. Ние ще пратим огромни пари за резервните части, защото те са от държави извън ЕС и ще плащаме мита. Договори се едно окастрено въоръжение - 12 ракети. Никой не казва колко ще платим за поддръжката за ремонта, за възстановяването, за гарантирането на летателните способности на сега използваните самолети и МИГ и СУ. И нещо, което не знам защо не се коментира от експертите - разликата в плащането на летателните часове за 20 пилота за тези машини отива на около 8 млн. долара годишно за F-16 в повече в сравнение с европейските самолети. Тези пари ще ги плащаме ние. От тези въпроси се бяга. Генералният въпрос е - тази година трябва да приключи стратегическият преглед на националната сигурност и отбраната - защо не чакаме да приключи и да вземем решение. Бягаме пред вятъра. Аз много се плаша, че накрая цената на тези 2 млрд и 640 млн. може да се окаже една снимка на нашия премиер с президента Тръмп. Това ще бъде най-скъпата снимка в историята не на България, а не света."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика