Румен Петков: Не смятам, че Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев са тровени с едно и също нещо

Румен Петков

„Не смятам, че Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев са тровени с едно и също нещо. Придава се един изключително тежък политически аспект на случая „Скрипал”. След него почина една жена, а защо никой не говори, че е отровена от руснаците. Тези двойни стандарти ни карат да се чувстваме несигурни”. Това коментира пред БТВ бившият вътрешен министър Румен Петков.

Според него причините за атаката срещу Гебрев най-вероятно се крият в бизнеса му. По думите му не трябва да се прави връзка между двата случая.

„По случая „Скрипал” има едно категорично произнасяне и то е на Тереза Мей. Тя казва, че зад него стои Русия. Нейният предшественик Тони Блеър излъга целия свят, че в Ирак има химически оръжия. Оказа се, че няма такива. Ние изпратихме там войска, а получихме ковчези. Кой съди днес Тони Блеър за тази грандиозна лъжа”, попита Петков.

„Идването на руски гражданин у нас не го прави непременно убиец и престъпник. Когато се произнасят такива присъди от хора, които са минавали покрай правосъдното министерство и Съдебната палата, ставаме несериозни в собствените си очи”, коментира още бившият вътрешен министър.

По думите му България трябва да защитава собствения си интерес, а той е да градим поведението си на базата на правото.

„Според мен прокуратурата трябва да направи две неща. Първо да огласи мотивите за прекратяването на делото през 2016 г. и да огласи експертизите. Иначе се създава обстановка на недоверие и се включваме в едни конфликти, които не са наши”, на мнение е Румен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България