Румен Петков отрича твърденията, че генерал Решетников е корумпиран

Във връзка с интригата, която върви от известно време в медийното пространство, че Корнелия Нинова се е срещала с ген. Решетников и е съгласувала кандидатурата за президент на ген. Румен Радев с него, а главният интригант на този сюжет е Румен Петков, Петков заяви пред БТВ, че не иска да участва в "подобен род кухи внушения, зад които няма нищо истинско и реално".

Той допълни, че ген. Решетников не заслужава като човек, който обича България, да се правят такива внушения, че той може да бъде използван за някаква интрига. Според Петков това е нелепо.

Попитан дали има отмъстително отношение към Корнелия Нинова, Румен Петков каза, че АБВ няма такъв манталитет: „Смея да твърдя, че сме сред най-интелигентните политически участници в живота на нашата страна. Който иска да върти БСП в този режим на оправдания, него го прави”.

Румен Петков заяви, че не е съгласен с твърденията, че ген. Решетников е корумпиран. По думите му той е много честен и достоен човек, който обича България.

Според Петков няма нищо укорително, ако Нинова е съгласувала кандидатурата на Радев с Решетников, ако е разговаряла и с американците, и с европейските партньори, и с руснаците, които са стратегически партньори. Сигурно и другите политически сили са консултирали своя кандидат.

Според Румен Петков ген. Радев е спечелил по няколко причини.

Най-голяма заслуга за победата на ген. Радев има Бойко Борисов със заплахата, че, ако неговият кандидат не спечели, той ще подаде оставка. Така той мобилизира огромен отрицателен вот и даде енергия на желанието за смяна на политическата система, за смяна на политическите реалности, каза Румен Петков.

Цялото медийно пространство беше използвано да се внушава че единствената кандидатура е Румен Радев и това насочи не малко избиратели, които искаха промяна, да подкрепят още на първи тур Радев.

На въпроса редно ли беше Борисов да подава оставка и да обвързва изборите за президент с бъдещето на правителството, Румен Петков каза, че това е несериозна обвръзка:

„Нима Борисов като премиер не е работил с президента Първанов, който е със съвсем различни от неговите политически убеждения и възгледи”.

Във връзка с твърденията на Румяна Бъчварова, че четирима чужденци готвят терористичен акт у нас, Петков каза, че това е много чувствителен въпрос, с който не бива да се спекулира.

Не случайно пробива тезата, че като отговор на така наречените протести, които в не малка степен са непремерени, политически яхнати от ВМРО, да доведе и до ответна реакция.

Затова и АБВ ще предложи в Народното събрание декларации по четири ключови въпроса - да се постигне общо съгласие да се спрат спекулациите по темата с бежанците, заяви Петков.

Петков припомни, че от АБВ са внесли законопроект да се промени санкциониращия процес за хората, които се занимават с трафик и превеждане през територията на страната. Той каза още, че на много места оградата по границата е легнала, некачествено направена.

В коментар по темата АЕЦ „Белене” зам.-председателят на АБВ каза, че правителствата на Бойко Борисов и Пламен Орешарски са направили много, за да блокират проекта.

Той допълни, че към проекта има интерес и от страна на френска компания. По думите му „Белене” може да бъде една от темите, по които Народното събрание да постигне общо съгласие, защото е стратегически проект и ако той не бъде реализиран, ще излезем от картата на ядрените държави.

С губенето на време, ние губим пари, каза Петков:

"Ако първото правителство на Бойко Борисов не беше спряло проекта, ако правителството на Орешарски беше развило проекта, вместо да търси нелепи решения с по-скъпи блокове в „Козлодуй”, които трудно могат да бъдат реализирани…"

Според Петков интересът на Китай датира още от първия кабинет на Сергей Станишев, но тогава се е реагирало неадекватно.

„Ако сега се допусне отново неадекватна реакция от страна на българското правителство, независимо дали това или следващото, рискуваме да разгоним този път трайно и безвъзвратно потенциалните инвеститори. Трябва да се видят условията и на французите, и на китайците, и България да избере своя интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика