Румен Петков, председател на "Коалиция за България", пред „Труд“: Нинова осигури комфорт на Борисов като на късния Живков

Лидерът на АБВ Румен Петков застана на 17-а, последна позиция в европейската листа на "Коалиция за България". Седмица преди европейските избори заяви в прав текст, че има вина и я признава за неслучилия се проект АЕЦ "Белене". Но не спести и провалите на бившите си съпартийци от БСП. Разговаряме с него в централата на АБВ, където повече от всякога може да се срещнат познати лица от БСП. "На хората им е писна от лъжи и празни приказки - искат да работят", казва Петков за доскорошните соцчленове. И започваме интервюто.

- Защо, господин Петков, сравнихте премиера Бойко Борисов с късния Живков?

- Парламентарният комфорт, който Корнелия Нинова създава на късния Борисов, е много по-добър от късния Живков. Сравнете поведението на БСП и ГЕРБ - по Ф-16 те нямат различия, по данъчната политика – също, по готовността да се разполагат нови контингенти – също. Забележете реакцията им по концесионирането на летище София – разлика няма. Ние, от "Коалиция за България", ясно сме заявили, че сме против концесионирането на летището, че сме против разполагането на нови контингенти. Казвам всички тези неща, за да сме наясно, че в парламентарната ни република едната парламентарна група не ходи на работа, с което създава изключителен комфорт на управляващите за всички кризисни за България въпроси без дебати.

- Това ли Ви питат хората сега, по време на кампанията – защо депутатите на БСП не ходят на работа? Впрочем, прав сте, че до сега подобно поведение за толкова дълъг период на опозиция не сме наблюдавали, но не очаквате ли, че след евроизборите парламентарната група на БСП ще се върне обратно в пленарната зала?

- Ние така и не чухме дебати за България и Европа, които целят мир. Това единодушие между БСП и ГЕРБ не може да не доведе до заключението, че комфортът на Борисов е създаден преднамерено и услужливо от Корнелия Нинова. Тук има първи въпрос,  който гражданите навсякъде ми задават. Навсякъде въпросите са едни – нормално ли е човек да не ходи на работа и да има средства да се издържа в зимните месеци при наличие на сметки за ток и т. н. Обикновеният човек като не отиде два дни на работа и ще го уволнят. А в случая с депутатите на БСП става дума за близо 4 месеца. Тези хора от какво живеят? И поставяйки въпросите, гражданите сами си отговарят – или от рушвети, или от грабеж.  Тук става дума за липса на морал и погазване на Конституцията. В парламентарната република парламентарна група да не ходи на работа – това е  стил на поведение. За какво ни беше 1989 година? И тогава нямаше контрол върху правителството, сега – също. Един от съветниците на БСП, който е и областен лидер на БСП, съдът го изкара от Общинския съвет, точно заради неходенето на работа. Може би трябва да се замислим върху цялостната нормативна уредба, ако искаме да има поне някакво приличие в поведението на изпратените в парламента народни представители. Обърнете внимание, че дори медиите свикнахте с факта, че БСП излезе от Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ, б.р), БСП отказа преди година и половина да влезе в КПКОНПИ – те демонстрираха грубо и безпардонно, че корупцията не ги интересува и че нямат никакво намерение да се борят с корупцията. Всичките им приказки в това отношение са само „за пред хората“. И тези двойни стандарти – пред хората говорим едно, а иначе вършим друго, са част от отвращението на избирателите сега. И в този ред на мисли, ако се следват „традициите“ на ръководството на БСП, ако погледнем и гласуванията на сегашните евродепутати на БСП, ще видим, че в ключови гласувания в Европарламента те не участват в гласуванията. И предпоставките бъдещите евродепутати на БСП да не ходят на работа са налични.

- Това ли е причината, както вмятат и ваши бивши съпартийци, Франс Тимерманс – кандидатът на социалистите от ЕС за президент на ЕК, да не дойде в България по време на кампанията?

- Е, при кого да дойде? В БСП има една тежка битка между два клана – на Нинова и на Станишев. При кой от двата клана да дойде Тимерманс и в качеството си на какъв? На арбитър,  на сводник, на какво? Той вижда безсмислието да дойде при един набор от хора, които не желаят да ходят на работа, не желаят да контролират правителството.  Да осигуриш в Европа безконтролно правителство, за това се изисква огромно политическо проникновение, което на нас, обикновените хора, ни е чуждо. За какво да дойде да разговаря тук Тимерманс? От страна на БСП няма парламентарен живот, няма никакво присъствие в органите за местно самоуправление. Човекът вероятно не иска да става за срам. И това е едно от обясненията защо заобикаля България.

- Десет дни преди евроизборите и наблюдатели, и политици, започнаха да дават прогнози за Тройна коалиция в ЕС. Вземам повод и от т.нар „голям дебат“ на кандидатите за президенти на ЕК, който мина преди дни в Брюксел – коментирахте го преди интервюто, дайте отговор е ли е така и сега?

- Ние, от „Коалиция за България“, ясно казахме, че от Европа ще искаме три неща – първо, Европа –стожер на мира, второ Европа – гарант на диалога, Европа – преодоляваща противопоставянето. А това означава сваляне на санкциите срещу Русия, „не“ на двойните стандарти. Двойните стандарти в европейските институции водят до отвращение и това е една от причините да сме свидетели през последните 4-5 години на фашизоидни организации. Това предопределя до голяма степен две от формациите в следващия Европарламент да нямат достатъчен брой евродепутати. Очевидно се налага търсене на трета формация. Винаги съм бил скептичен, когато се демонстрира фамилиарничене по телевизията, а точно това фамилиарничене, което струеше от екрана по време на дебатите, беше дразнещо. Тези хора, с огромните заплати в Брюксел, си говорят на малки имена, демонстрират интимности и затова ние сме им чужди. Ние, от „Коалиция за България“ искаме да сложим край на това. Фамилиарниченето ни прави неспособни да  защитим интересите си в ЕС. Силата на листата на „Коалиция за България“ е в това, че вместо комформизъм и удобно търсене на коалиции, предлагаме ясни решения за силна българска позиция. На днешния ден (16 май, б.р.) се навършва годишнина от Баташкото клане, когато Ахмед ага избива въстаниците и почти цялото население на Батак. Точно днес ние трябва да се изправим пред нашите братя и сестри в Европа и да кажем – ние сме вашите спасители, защото тук спря нахлуването на башибозука към Европа. България спаси Европа навремето от османското нашествие, а сега е моментът Европа да спаси себе си. Европа трябва да има лице и гръбнак в разговорите със САЩ, трябва да каже, че европейската архитектура на сигурност е невъзможна без Русия и Европа трябва да направи решителна крачка по връщането на пиедестала на величието си – да стане пак тази Европа, която даде културата, демокрацията, самочувствието на достойни граждани на света. В противен случай европейските граждани ще продължат да се отделят от ценностите, които бяха така привлекателни преди 30 години.

- Казахте в национален ефир, че признавате голяма грешка, вина по отношение на АЕЦ „Белене“. „Белене“ ли беше най-голямата лъжа, която поднесохте на социалистите навремето от „Позитано“ 20?

- Аз  имам вина пред хората, защото съм обиколил почти цяла България да ги мотивирам да излязат и да участват в референдума. Тогава Станишев и компания станаха авторите на този цинизъм, на тази безогледна лъжа. Тази лъжа сега я плащаме всички.

- Каква енергийна политика защитавате сега с „Коалиция за България“?

- Енергийната справедливост. Цената на тока, която дава АЕЦ „Козлудуй“, е 54 лева на мегават. Тези 17 евродепутати, които си отиват, са съучастници във формирането на една убийствена за българската икономика цена на електроенергията. За съжаление и това правителство, и правителството на Орешарски, просто проспаха възможността за разтрогването на договорите с Марица 1 и 3. А  голямото престъпление „Белене“ като баща има Сергей Станишев. А негов подгласник е Бойко Борисов. Днес вече първи блок трябваше да работи. Големите позори на управленията са Иван Костов с „Марица -1“ и „Марица- 3“ – това е брутално посегателство върху българската енергетика. То може да бъде сравнявано само с цинизма на Станишев и „Белене“. Отношението към енергийната ни сигурност е ключов въпрос за „Коалиция за България“ и българските граждани могат да разчитат на нас, че няма да допуснем компромиси.

- Като казвате „силна Европа“, как Европа може да си върне позициите на световната сцена?

- Европа трябва да се изправи, а не да слугува на Щатите или на който и да било друг. Европа загуби позиции в Африка, Азия. Европа вече губи позиции пред собствените си граждани. Когато от „Коалиция за България“ говорим за силна Европа, имаме предвид гарантирането на политики. Пак в дебата на големите от Брюксел, както го нарекохте, не чух един ангажимент – че следващият председател на Европейската комисия ще ходи с две еднакви обувки. В момента Европа има най-скъпия пияница в света. И това не прави впечатление на нито един от отиващите си евродепутати.  По този начин какво казваме на всички европейци? Че един нефелен човек, който не може да отговаря за себе си, но който взема една огромна заплата, може да позори Европа пред европейците и пред света. Това не го чувам като ангажимент от никого. А  на този позор ние, от „Коалиция за България“, искаме да сложим край. Затова и силният избор е с номер 10 от бюлетината. Ние предлагаме хора,  които са имали възможност и са развили научна и професионална кариера и са избрали да реализират потенциала си в България. Гледам, че в листата на БСП има стипендиантка на Сорос, която се гордее с това. На нея и да й обясняваме за Баташкото клане, тя няма как да разбере, че се е случило. В друга една листа, на „Демократична България“, които всъщност са правоприемник на престъпната приватизация на „Кремиковци“, на авиокомпания „Балкан“, на грабежите в енергетиката с Мариците, има едно момиче,  което е много гордо, че живее в Лондон. И двете не ги познавам, но когато това са лицата на политическите сили, не считам, че тези формации могат да проявят и елементарна заинтересованост към България. Казах от какво бяга БСП – постоянно бяга от отговорността да се бори с корупцията, да решава проблемите на общините, да бягаш от отговорността да контролираш правителството и да търсиш парламентарни решения на проблемите като опозиция. И не знам как точно БСП иска отново доверие на хората, като през последните месеци показва, че не отговаря на най-малките очаквания на избирателите си, които са гласували за депутати, за да имат представителство в парламента.

- Защо взехте името „Коалиция за България“? Ваш реванш или абдикация от страна на „Позитано 20“?

- Първо, „Позитано 20“ изхвърли името „Коалиция за България“. А заедно с това изхвърли и партньорите си. Всички ние, предложихме на „Позитано 20“ да формираме широка лява коалиция, като сме заявили – на първо място от АБВ, че нямаме никакви претенции за участие в листата. Ние просто предложихме да направим силна и перспективна коалиция, която да бъде стратегическа алтернатива на сегашното управление. „Позитано 20“ отказа и това е техният избор. Идеята за името „Коалиция за България“ дойде от Обединения блок на труда. Аз съм им благодарен, защото тази марка носи в себе си и атмосфера на взаимно уважение между политическите партии, които формират „Коалиция за България“. „Коалиция за България“ създаде усещането в българите за една лява и социална перспектива. Друг е въпросът, че от „Позитано 20“ в момента не се занимават с ГЕРБ,  а се занимават с лявата формация „Коалиция за България“. Атакуваха ни пред  ЦИК – провалиха се, атакуваха ни пред съда – провалиха се. Докато няма осмислено разбиране на „Позитано 20“, че идеята за широк ляв формат може да помете десницата и да създаде друго управление, мисля, че нещата ще вървят на зле. Усещането на самодостатъчност, което наблюдаваме в момента в ръководството на БСП, винаги е водело до безперспективност. Защото самотата в политиката е грозновато явление, което подкопава сериозно доверието на хората. Перспективата на лявото е в „Коалиция за България“ и избирателите го усещат.

Нашият гост

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Бивш министър на МВР. Депутат в три състава на Народното събрание. Един от инициаторите на създаването на АБВ и сегашен председател на партията. Семеен.   

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта