Румен Радев планира консултации за мажоритарната система

Политическа криза в България няма. В момента тече нормална конституционна процедура. Това заяви пред журналисти новоизбраният президент ген. Румен Радев, след официалната церемония по връчването на решението на Централната избирателна комисия в Народното събрание.

„Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори“, коментира той.

На въпрос дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, ген. Румен Радев заяви, че президентът Росен Плевнелиев трябва да завърши своите консултации с политическите партии.

Попитан дали е готов с проект за служебен кабинет, новоизбраният президент отговори: „Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност“.

Румен Радев каза още, че преди евентуални предсрочни парламентарни избори ще инициира срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система. В тях трябва да участват председателят на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и инициаторите на референдума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика