Румен Порожанов: Доволен съм, че вторите проби за чума по козите и овцете са отрицателни

Румен Порожанов

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента, резултатите от вторите проби ще са обработени до седмица. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред БТВ в отговор на разкритията на "Труд".

Ето какво каза министър Порожанов:

Водещ: Добро утро на земеделския министър Румен Порожанов, който е наш специален гост. Добре дошли. Веднага ви започвам с актуалните теми. Тема, която излезе днес и от прегледа на печата, първа страница на в. „Труд“, няма как да я подминем. Ще ви попитам наистина доколко това, което се твърди, е така – „Избили на сляпо овците и козете в Странджанско“, това съобщават колегите от първа страница, като се позовават на това, че са излезли вторите изследвания, лабораторни, и всички те са отрицателни. Няма нито една положителна проба за чума по дребните преживни животни у нас.

Румен Порожанов: Всички… Разбира се, това не е актуална тема за нас, тя си е постоянна вече повече от два месеца и най-вече за специализираната Агенция по храните. Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров диапазон около селищата, в които имаше огнища, и това са на животните от тези селища, защото в тези пет малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани. Така че това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение и дали има разширение на това заболяване. И аз лично би следвало да съм доволен от това, че към този момент вторите проби не дават позитивни резултати. Искам само да добавя – имаме над 8000 проби, които са взети в момента. Те ще бъдат обработени до една седмица, бих казал, като поетапно… в пет лаборатории – това вчера го сверих с Агенцията по храните, за да може да стане бързо тяхната обработка и за да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони.

Водещ: Вижте, основният въпрос, министър Порожанов, е имаше ли чума в България, имаше ли изследвания, лабораторни тестове, които доказаха наличието на този вирус у нас в крайна сметка? И имаше ли мъртви животни в резултат на това заболяване, питат ветеринарни лекари? Проявена клиника реално видяхме ли?

Румен Порожанов: Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни, когато в… не мога да ви кажа точно в кои селища, но по-скоро в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела, които се констатираха в последствие.

Водещ: Колко животни умряха в следствие на този вирус у нас?

Румен Порожанов: Тези въпроси ги задайте към Агенцията по храните, за да не ви подавам неточна информация, защото това са детайли, в които…

Водещ: Питам ви, защото вие водихте кризисния щаб. Факт е, че имаше страхотно напрежение около тази тема. Събрахте се заедно с вътрешния министър, заедно и с директора на Агенцията по безопасност на храните. Само да кажа, че канихме г-н Илиев в нашето студио. Благодаря, че дойдохте и ни разказвате за всички тези неща. На този етап той се въздържа от коментар. Затова ви питаме – вие водихте кризисния щаб и участвахте там, реално видя ли се смърт на животни, болни животни, положителни проби? Имаше ли чума в България?

Румен Порожанов: Да, всичко това в… Разбира се. Всичко това, в контекста на това, което задавате, ние включително го изнесохме и като информация и в пленарна зала, от гледна точка на колко са положителните проби както в първите две села, после и в трите села, които са в община Болярово, каква клиника е имало при аутопсиите, колко на брой са потвърдените проби от френската лаборатория. И това, което беше предприето, е именно за да се предприемат ефективни действия. Животните, които са били в досег в съответно населено място, където са пашували заедно, където са имали едни и същи пътища…

Водещ: Краткият отговор на въпроса „Имаше ли чума в България?“ какъв е?

Румен Порожанов: Да, и тя е потвърдена от лабораторните проби.

Водещ: Които бяха направени кога, първите?

Румен Порожанов: Те стартираха от юни, продължиха през юли. Самите потвърждения вървяха непрекъснато – там над 400 проби първоначално бяха изпратени и потвърждавани както за първите, за Воден и за Кости, така и за Шарково, и за едно от другите две села имаме потвърждения от френската лаборатория. И тези данни бяха дадени на специална пресконференция в /…/

Водещ: За Болярово имахте ли положителни проби конкретно?

Румен Порожанов: За Болярово в едно от стадата имаше съмнителна проба, с високо съдържание на нуклеинова киселина, която… в едно стадо. Затова ние предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на въпросните стопани на животновъдния обект, че ще наблюдавам тези проби. Те обаче отказаха да ги допуснат, което е абсолютно нарушение на закона.

Водещ: Точно така. Много въпроси към министъра на земеделието Румен Порожанов. Ако искате да ги караме поред – какъв е щамът на изолирания вирус, знаете ли?

Румен Порожанов: Щамът е даден за разпознаване във френската лаборатория. Още няма резултат.

Водещ: Акредитирана ли е френската лаборатория, в която са направени анализите? Действаща ли е?

Румен Порожанов: И българската, и френската. И българската, разбира се. Тя е акредитирана именно и за подобно изследване.

Водещ: Как е възможно, при положение, че има там една положителна проба, която е установена, всички животни да са напълно здрави и да няма нито едно животно с проявена клиника?

Румен Порожанов: Отново повтарям – пробата там е в категорията съмнителни. И именно затова разговаряхме и със стопаните на обекта, лично им гарантирах, че след като се вземат вторите проби… Те не вярваха, първо искаха да бъде сменен лекаря – да, изпратихме други лекари, които да влезнат. Сега те са много наясно, че те по този начин не спазват Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Водещ: А ходят ли с нужните документи ветеринарните лекари?

Румен Порожанов: Е, не ме карайте да влезна в детайлите.

Водещ: Защото пък…

Румен Порожанов: Поканете д-р Илиев. Сега не мога да знам точно с какъв документ отива един или друг ветеринарен лекар.

Водещ: Ама хората обаче си пазят животните. Нормално е да обръщат внимание на тези детайли и подробности.

Румен Порожанов: Да, аз също искам да бъдат запазени и точно с тази хипотеза им предложих да се направи

втората проба, за да са спокойни и да си гарантират това нещо.

Водещ: Те се притесняват от манипулации, обаче, министър Порожанов. Казват, че се притесняват от това, че могат да бъдат подменени резултати. Всъщност спокоен ли сте за себе си, включително и за агенцията, която е под шапката на Министерството на земеделието, че си свърши работата съвестно в тази ситуация и в създалата се криза?

Румен Порожанов: Искам да кажа, че съм спокоен за себе си във всяко едно отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България