Румен Порожанов: Няма съобщени нови случаи на чума по дребните преживни животни

До момента няма съобщени нови случаи на чума по дребните преживни животни. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин за чумата по дребните преживни животни.

„На 23 юни 2018 г. България уведоми ЕК и останалите държави членки за едно огнище на чума на дребните преживни животни в три стопанства, където животните пасат заедно в община Болярово, област Ямбол“, каза още министърът.

По думите му на 28 юни 2018 г. е обявено второ огнище на болестта в област Бургас. „Предприети бяха мерките предвидени в директива 92119“, каза министърът и уточни, че става въпрос за унищожаването на заразените стада и създаването на предпазни надзорни зони в огнищата.

„Засилен беше надзорът в общините в съседство на засегнатите зони, както и общините, разположени на границата на ЕС с трети държави. Предприети бяха широкомащабни изследвания в 20 – километровата зона около огнищата - част от мерките за справяне с болестта. На 18 септември България уведоми комисията и останалите държави-членки за резултатите от тези изследвания, според които има установено наличие на животни с антитела срещу чума по дребните преживни животни в стопанства, разположени в районите, в които вече са въведени ограничителни мерки, без да има отчетени клинични признаци на болестта“, допълни министърът. По думите му до момента няма съобщени случаи за това заболявания.

„Поради местонахождението на серопозитивни животни и предвид отсъствието на клинични признаци се наложи да се разшири обхватът на района, в който се налагат допълнителните защитни мерки спрямо чумата по дребните преживни животни. Въвеждат се за изпълнение допълнителни защитни мерки в границите на новоопределения район, посредством които се забранява изпращането на пратки и определени продукти, добити от дребно преживни животни с цел предотвратяване евентуално разпространение на болестта“, обясни още министър Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България