Румен Радев: Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи

Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ, след като взе участие на тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране“, коментира Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

„Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката. АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи. Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, каза още държавният глава.

Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори, посочи Радев.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции“, коментира Радев и попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите“, подчерта държавният глава.

„За мен е удоволствие и чест не просто да бъда сред представителите на местната власт, а да бъда сред носителите на бъдещето. Бъдещето на България е в единението и съзиданието.“, каза Румен Радев по време на тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България.

„Вашата организация успя в един тежък период на разруха и разединение да постигне успех – да обедини всички 265 общини в едно ефективно тяло. Вие сте уникална организация, която събира в себе си широк експертизъм, предлага ефективни механизми. Вие сте най-близо до хората и техните проблеми. Вие сте хората, от които обществото очаква помощ и решения. Ползвате се с моята подкрепа, но времето е динамично и трябва да се действа в съответствие с предизвикателствата на нашето време. Сигурен съм, че децентрализацията на общините няма алтернатива“, заяви Радев.

По думите му местната власт може да извади българина от апатията. „Друг е въпросът готови ли сме за децентрализацията на общините. Това е европейският модел, който движи прогреса в много държави. Когато тя стане, трябва да има много ясни механизми за нейната реализация. Те се разработват предварително. Не трябва да има никакви гейтове и корупционни схеми. Трябва да създавате прозрачни механизми, когато разпределяте бюджета надолу“, каза още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България