Румен Радев: България високо цени позитивния диалог между Република Корея и КНДР

България високо цени позитивния диалог между Република Корея и Корейската народно-демократична република и усилията за сближаване и укрепване на мира на Корейския полуостров, принос за което имат и двете държави. Това заяви президентът Румен Радев пред агенция “Йонхап нюз” преди работна среща с посланици от държави от Азия в България.

Току-що направихме снимка, на която сме заедно с посланиците на Република Корея и Корейската народно-демократична република, която според мен има исторически символизъм, заяви още Румен Радев и добави, че международната общност трябва да подкрепи диалога за развитието на приятелски отношения между двете държави.

a20i0011Държавният глава поздрави институциите и народа на Република Корея и за отличната организация на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг и за успеха им да използват този повод като „силен политически инструмент“ за насърчаването на диалога между Република Корея и Корейската народно-демократична република.

В отговор на въпрос за перспективите за последващо задълбочаване на двустранните отношения между България и Република Корея, президентът Радев оцени високо резултатите от посещението на министър-председателя Ли Нак-Йон през есента на м.г. у нас.

„Имахме много ползотворни разговори за развитие на двустранното партньорство в много сфери – индустрия, инвестиции, търговия, информационни технологии, автомобилостроене, туризъм, наука и образование и трябва да работим за реализирането на този потенциал“, заяви Румен Радев. Държавният глава поднови поканата си към своя колега президента на Република Корея Мун Дже-ин да посети страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България