Румен Радев: България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата

Днешната среща показа, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция. Това каза държавният глава Румен Радев на съвместната пресконференция с френския президент Еманюел Макрон в двореца Евксиноград.

"Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това както качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие", заяви Радев.

"Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев

Двамата изразили задоволство от сътрудничеството в областта на отбраната.

Пред Макрон Радев е отворил въпрос за подкрепата на Франция за приемане на България в Шенген.

Тема на разговорите са били европейската сигурност и борбата с тероризма, както и сигурността на европейските граници.

"Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на нашата граница", заяви Румен Радев.

Овладяването на миграцията и риска от терористични атаки изискват обща европейска политика – засилена отбрана на външните граници, реформа на общата европейска система за убежище, посочи българският президент. В лицето на Еманюел Макрон Европа има нови идеи, енергия и харизма, каза още Радев.

"Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Р България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозонат", зяви президентът Радев.

„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси - европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа", каза още държавният глава.

По думите му, България очаква от Франция експертна подкрепа за европейското председателство.

Радев и Макрон са обсъдили и възможността за сътрудничество на социалните служби.

„Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби“, коментира Румен Радев.

„Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт“, каза още президентът на Република България. Румен Радев заяви, че въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работниците.

„Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики“, допълни държавният глава.

Искам да благодаря на президента на Франция за съдържателните и конструктивни разговори. Франция може винаги да разчита на България като партньор и приятел, коментира Румен Радев.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България