Румен Радев: Българската отбранителна индустрия е конкурентоспособна в световен план

На Международното изложение "Хемус 2018" президентът изрази надежда родни компании да бъдат сред основните изпълнители на модернизационните проекти за Българската армия

Международното изложение "Хемус 2018" още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукти с висока добавена стойност, но и сектор, който е конкурентоспособен в световен план. Това заяви в Пловдив президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при откриването на 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2018 – отбрана, антитероризъм и сигурност“, съобщиха от президентството.

Държавният глава изрази надежда родните компании да вземат все по-голямо участие в процесите по модернизация на българските Въоръжени сили.

Тази година провеждането на изложбата е съпътствано от международна научна конференция, която е включена в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заседание на Индустриалния форум, както и демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“. Сред целите на събитието е да създаде непосредствена връзка на доставчиците на оборудване и техника за отбрана, антитероризъм и сигурност с потенциални потребители на национално и на международно равнище, както и да стимулира развитието на отбранителната промишленост.

По думите на държавния глава, изложението е двигател на сътрудничество, както между институциите в сферата на отбраната, така и с нашите международни партньори. Президентът Радев отбеляза, че за първи път тази година на форума присъства и Министерството на вътрешните работи, което "ясно показва, че сигурността е интегрален сектор и зависи от обединяването на усилията".

Румен Радев приветства засиленото участие на структури и институции от образованието и науката в Международното изложение и посочи, че без тях не може да има успех един такъв високотехнологичен сектор. "Сътрудничеството между бизнес, образование и наука е сигурна гаранция за нашите амбиции, за да участваме пълноценно в Европейския фонд за отбрана и в интеграцията на европейската отбранителна индустрия и наука", каза още президентът.

На откриването на мащабния международен форум присъстваха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, министърът на отбраната на Ливан Якуб Сараф, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, кметът на Община Пловдив Иван Тотев, представители на бизнеса и научните среди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България