Румен Радев: Военна академия „Георги С. Раковски“ се утвърди в подготовката на специалисти в сферата на отбраната и сигурността 

Военна академия се утвърди като център за подготовка на висококвалифицирани кадри в сферата на отбраната и сигурността, на лидери. Това каза президентът Румен Радев на официалното откриване на новата учебна година във Военна академия "Г. С. Раковски".

„Като човек емоционално и професионално свързан, за мен е привилегия и чест да ви поздравя с тържественото откриване на новата учебна година. Като най-старото висше военно училище, Военна академия възпита и обучи едни от най-достойните представители на българското офицерство. Тази традиция продължава и днес. Военна академия се утвърди като център за подготовка на висококвалифицирани кадри в сферата на отбраната и сигурността, на лидери. Които да отстояват нашите интереси във военно и мирно време. Днес Академията се утвърждава като един от най-важните центрове на подготовка на кадри. Днес съм тук, за да изкажа своето възхищение и благодарност към преподавателския състав, затова, че продължавате да подготвяте бъдещите командири и лидери на страната. Искам да поздравя и вас, докторантите и студентите за вашия избор, за поетото предизвикателство в името на националната сигурност. На всички е ясно, че днес светът е все по-трудно предсказуем и опасен“, заяви Радев.

По думите му, когато рисковите и заплахите нарастват, трябва да имаме широк спектър за тяхното неутрализиране.

„Темповете, с които се решават проблемите на въоръжените сили открояват няколко тенденции. На първо място, ясно е, че в обозримо бъдеще няма да бъде решен некомплектът с личен състав. Няма да бъде повишен социалният статус на военнослужещите така както вие очаквате. Равнопоставено на високата степен на риск и труд. Остаряващата техника ще се поддържат все по-трудно, ще подлагат все повече на риск здравето и живота на подчинените ви. Ще се повишава рискът при изпълнение на служебните задължения на вашите подчинени. Трябва да останете верни на своя избор, да служите безкористно на своя народ и отечество, защото това е вашето призвание“, каза още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България