Румен Радев връчи орден „Стара планина“ първа степен на посланика на Словакия Мариан Якубоци

Словакия e приятел, съюзник и партньор на България, както в двустранен формат, така и в рамките на ЕС и НАТО. Ще продължим да разчитаме на опита и подкрепата на Братислава. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи орден днес „Стара планина“ първа степен на посланика на Словашката република в Република България Мариан Якубоци.

Посланик Якубоци получи висшето държавно отличие за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между Република България и Словашката република.

„Вярваме, че подкрепата на Словакия за скорошното ни присъединяване към Шенгенското пространство ще продължи. То е условие за пълноценния принос на страната ни към общата европейска сигурност, контрола и защитата на външните граници на ЕС“, заяви президентът и добави, че България ще се учи от опита на Словакия за провеждането на успешно председателство на България на Съвета на ЕС през следващата година.

Румен Радев отличи туризма, културния обмен, образованието и търговското и икономическото партньорство като области на двустранно партньорство между България и Словакия, което се развиват активно през последните години.

„България се превърна в предпочитана туристическа дестинация и постоянно се увеличава броят на словашките туристи у нас. През миналата години те са близо 70 000 души“, заяви още президентът.

По време на церемонията Мариан Якубоци отбеляза големия брой споделени цели и общи позиции на България и Словакия в рамките на ЕС в сферите на кохезионната политика, политиката на разширяване на Съюза и охраната на външните граници. „Словакия последователно подкрепя България, която изпълни критериите за членство, за присъединяването ѝ към Шенген“, заяви посланикът.

България е традиционна дестинация за почивка на словашките туристи, търговският обмен между двете страни е надхвърлил 1 млрд. лева., а нашите народи са и културно свързани чрез традицията на буквите, напомни още посланик Якубоци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България