Румен Радев в Букурещ: Без свързаност не може да се надяваме на заличаване на разликите между Източна и Западна Европа

"Без свързаност не може да се надяваме на заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа." Това каза президентът Румен Радев в Букурещ, където пристигна за участие в срещата на върха на инициативата "Три морета". В проекта участват 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Това съобщиха от пресслужбата на "Дондуков 2".

Инициативата "Три морета" е политически проект, който има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на държавите от Централна и Източна Европа. Проектът е насочен към ускоряване на икономическото и социалното развитие на 12-те държави, който участват в инициативата, за да бъдат наваксани разликите им със Западна Европа. За първи път политическата среща ще бъде съпътствана от бизнес форум. На него държавите с излаз на Адриатическо, Балтийско и Черно море ще разгледат възможностите за съвместни проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите.

Президентът Румен Радев обясни, че България участва с три проекта. Страната ни има интерес от строежа на тунела под "Петрохан", от рехабилитацията на железопътната връзка Русе-Варна и от разширението на капацитета на газохранилището в Чирен. Системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на инициативата зависи от това дали ще се излезе от сферата на политическото говорене и ще се премине към конкретни и действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България