Румен Радев: В президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос

Президентът Румен Радев

В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство.

„Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.

Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи той.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партията“.

Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, допълни президентът.

„Да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите“, коментира Румен Радев.

"Жизнено важните цифри за българските граждани не са в полза на управляващите - самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно", каза държавният глава във връзка с това, че премиерът Бойко Борисов е призовал редиците си да говорят с конкретни данни и цифри и дали държавният глава също може да посочите такива.

„Мисля, че цифрите, които са жизнено важни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. Преди да развия своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас“, каза още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България