Румен Радев в Сърбия: Целта ни е да работим заедно за перспективата на Балканите в тяхното европейско бъдеще (СНИМКИ)

"Реалната европейска интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата", заяви президентът Румен Радев в Белград на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, предаде БТА.

Радев пристигна днес на официално посещение в Сърбия по покана на президента Вучич.

"Историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа, трябва да намери място и на Балканите и трябва всички да работим заедно за това", подчерта българският президент.

Една от темите на разговора е било бъдещето на Сърбия като европейска перспектива. "Нашата цел е да работим заедно за перспективата на Балканите в тяхното европейско бъдеще, защото само така можем да гарантираме сигурност, стабилност, просперитет на региона", коментира Румен Радев. Сърбия има своята времева рамка, отбеляза той и изрази мнение, че 2025 г. е амбициозна, но постижима цел, като, разбира се, тя иска мобилизация за решителни реформи.

Радев отбеляза, че езикът на омразата и разединението трябва да остане в миналото, а на негово място идват сътрудничеството и приятелските отношения. Това е начинът да покажем, че сме извлекли поуки от уроците от миналото и можем заедно да вървим към нашето общо европейско бъдеще, коментира българският президент.

Днес можем да кажем, че отношенията между България и Сърбия са на такова ниво, че положителните процеси доминират и сме решени да работим заедно това да бъде необратима перспектива, допълни той.

Радев припомни, че утре заедно с президента Вучич ще имат среща с българското малцинство. Това е първата такава съвместна среща и е наистина знаково събитие, каза той. Очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по-силната подкрепа на сръбската държава, ще усети във всекидневието си по-скоро тези позитивни промени в сръбското законодателство по отношение на националните малцинства, допълни българският държавен глава.

По думите му програмата, която е предложил Вучич, е изцяло в дух на историческо помирение и разбирателство. Утре ще положим заедно цветя на паметника на Нешков връх, където почиват заедно сръбски и български войници, ще направим и първа копка на паметника на Свети Кирил и Методий, каза Румен Радев.

Българският президент посочи още, че ръстът на стокообмена между двете страни миналата година е значителен, надхвърлил е един милиард евро, има повишен туристически обмен, а големите свързващи ни инфраструктурни проекти са в развитие - и магистралата София-Ниш, и изграждане на газовия интерконектор между двете страни, и в областта на железопътния транспорт. Радев съобщи, че двамата смятат да предложат на правителствата да изградят още един контролно-пропускателен пункт между двете държави.

На въпрос Радев отбеляза, че очакванията са до 2022 г. нашият участък от магистралата София-Ниш да е готов, а по интерконектора текат предпроектни проучвания. "Имаме конструктивни разговори да бъдем по-активни и в речния транспорт и туризъм в обхвата на Дунавската стратегия, и в по-пълноценно използване на механизмите за трансграничното сътрудничество, както и за усъвършенстване на условията и процедурите за въздушния транспост", посочи той.

Радев информира, че има официална покана към сръбската държава от България и Румъния като съпредседатели на функционалния блок от въздушното пространство между двете държави и Република Сърбия да се присъедини към този блок.

Президентът Александър Вучич посочи, че взаимоотношенията между България и Сърбия с всяка година са все по-добри. "Имахме една важна тема днес - не само за миналото, а и за нашето бъдеще, за конфликтите в миналото, как можем да превъзмогнем тези конфликти, дошло е време да отворим една нова страница за бъдеще и да се концентрираме върху приятелството", отбеляза Вучич.

Говорим и за българското малцинство в Сърбия, зачитайки исканията на българската страна, на българите, които живеят тук, коментира той и посочи готовността за финансиране на медиите на български език в Сърбия, културната инфраструктура.

Двамата са обсъдили и темата за Косово. България признава независимо Косово, но становищата от страна на Сърбия трябва да бъдат чути, благодарни сме за уважението, което се проявява към нас, коментира Вучич.

Румен Радев отбеляза, че диалогът за Косово няма алтернатива, трябва да се намери решение на този казус, така че Сърбия да няма пречки в своята интеграция в европейските структури. Но трябва да бъдем внимателни, аргументите на сръбската страна трябва да бъдат анализирани и оценени много внимателно, защото, ако бъдат пренебрегнати, ще получим моментно решение, но едва ли то ще бъде стабилно, рационално и устойчиво във времето, смята Радев.

В Белград президентът Радев има срещи и с министър-председателя Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България