Румен Радев: Доверието между България и Ливан е отлична основа за надграждане на икономическите връзки

Представителите на бизнеса, които инвестират в развитието на икономическите връзки между България и Ливан имат всички условия, за да постигнат успех, защото разполагат както с подкрепата на държавните институции на двете страни, така могат да разчитат и на доверието, което е в основата на нашите отношения. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в Ливанско-българския бизнес форум, който се провежда в рамките на официалната визита на българския държавен глава в Ливанската република, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във водената от българския държавен глава делегация в Ливан са включени представители на 30 български компании в сферата на информационните технологии, иновациите, отбранителната индустрия, енергетиката и производството на храни, които обсъдиха със свои ливански партньори проекти от взаимен интерес.

Пред представителите на бизнеса Румен Радев припомни традициите в двустранните търговски отношения, изградени в близкото минало, които са били съхранени дори и в периода на политическата и военна криза в Ливан. Днес Ливан е фактор на стабилност в региона и България има желание да разшири икономическото и инвестиционното си присъствие в страната, като врата към Близкия Изток. „Наша задача е да постигнем както по-висок ръст в двустранната търговия, така и да разширим областите, в които се осъществява икономическият обмен“, подчерта президентът и призова да се мисли за надграждане на двустранните отношения чрез създаването на съвместни компании и износ на трети пазари.

Реформирането на образователната система у нас, въвеждането на дуалното професионално обучение, бързото развитие на секторите на информационните технологии, енергетиката и производството на храни бяха откроени от Румен Радев като перспективни сфери, в които следва да бъдат насочено вниманието на бизнеса и от двете държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България