Румен Радев: ЕС трябва да има ясна перспектива за бъдещето на държавите от Западните Балкани

България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Македония и да има ясна перспектива за бъдещето на всички държави от Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево.

По думите му тези страни трябва да изпълнят критериите за евентуалното им членството в ЕС, но за това им е необходима сериозна помощ. В рамките на ЕС и на НАТО трябва да се търси решение по въпроса за Македония, каза още Румен Радев и предположи, че на утрешната среща на лидерите на европейските държави, ще бъде повдигнат и този въпрос.

Вече е имало декларация за Западните Балкани от Съвета на Европа от 9-10 март.

Заплахи и рискове за страната ни след събитията от снощи в Македония засега няма, но ако така продължава, това което се случва в Македония няма да допринесе за стабилността в региона, подчерта държавният глава. "Ще става все по-рисково и все по близко до нас", коментира Румен Радев.

Той смята, че трябва да се намери вярно решение на този проблем, който вече тревожи всички и не може да продължава вече така. Надявам се политиците в Македония да са си извлекли поуки и да сменят формулата на противопоставяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България