Румен Радев: Критерий за успеха на една държава е състоянието на нейните най-малки населени места

Каквито и институции и закони да се създават на високите нива на държавата, не трябва да забравяме, че кметовете и управлението на малките населени места са онези, които пряко работят с хората. Най-показателен критерий за състоянието и просперитета на страната са именно малките населени места, върху които рефлектират всички проблеми и успехи. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България и на Сдружението на кметовете и кметски наместници на малките населени места, съобщиха от президентството.

Актуалните предизвикателства и добрите практики в местното самоуправление, както и перспективите за подобряване на условията за живот в малките населени места, бяха във фокуса на срещата.

Кметовете на малките населени места призоваха за по-голяма финансова независимост и справедливо бюджетиране за кметствата, подобряване на сигурността и подкрепа в борбата с битовата престъпност в българските села, както и за по-широк достъп до здравеопазване.

„Възможността всяко населено място да решава как да изразходва средствата за развитието си е изключително важна. Тази самостоятелност ще направи хората по-активни и ангажирани с важните каузи, свързани със средата в която живеят“, заяви президентът.

Представителите на малките населени места благодариха за заявеното желание за по-тясно сътрудничество от страна на държавния глава и подчертаха, че този потенциал не е бил пълноценно използван през последните години.

Румен Радев обеща диалогът между президентската институция и ръководството на малките общини и населени места да продължи и в бъдеще. Държавният глава изрази и подкрепата си по-голяма част от населените места в България да избират сами, в рамките на справедлив изборен процес, своите кметове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България