Румен Радев: Нация, която не уважава своята история, култура и традиции няма бъдеще (СНИМКИ)

Блестящите българските учени и изследователи се нуждаят от по-голяма подкрепа. Техните усилия трябва да се измерват с адекватни и модерни методи за финансиране, а високият им потенциал да има една голяма обществена подкрепа, за да могат те да го разгърнат в името на България. Това заяви държавният глава на откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика „Времена и хора: живите традиции на България“, която се провежда под негов патронаж и е разположена в реставрираните зали в източното крило на бившия Княжески дворец в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На събитието президентът Румен Радев беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

Държавният глава определи експозицията като впечатляващо богатство, което обхваща различни региони от България в различни епохи и поставя в центъра човека с неговия дом, поминък, бит, вярвания и среда за общуване. „Експозицията успява да представи етническите, религиозните, битовите и духовните различия, с които в България сме богати. „Всички те са обединени под един общ знаменател, защото духовното пространство, в което се създават, взаимно обогатяват и предават през поколенията носи едно име – България“, посочи Румен Радев и добави, че нация, която не уважава своята история, култура и традиции няма бъдеще.

Президентът поздрави екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките за създаването представителната експозиция, която е изложена след близо 40 години прекъсване. Експозицията представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България