Румен Радев: Нека депутатите да се държат като в парламентарна република

Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма, смята президентът

Президентът има ясни правомощия към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. Това припомни във Варна държавният глава Румен Радев във връзка с мажоритарния вот и на въпроса дали той ще прави новото разделение с 240 избирателни района в страната.

"Нека депутатите, които предлагат такова райониране, да не бягат от своята отговорност. Те си представят, че България е президентска република. България е парламентарна република и те трябва да се държат като депутати в парламентарна република", каза президентът.

„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма”, заяви Румен Радев по повод скандала със снимките на секретаря му по антикорупционни въпроси Пламен Узунов. Радев припомни, че на 9 май е излязъл със становище, поздравил е победата над нацизма и почел милионите жертви. "Тези политици, които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува", каза Радев.

Във връзка с трагичния инцидент с хеликоптера и загиналия пилот майор Георги Анастасов президентът отново припомни ,че нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО. Той посочи, че модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-нови и съвременни. Тя включва и подмяна на нормативната база , организационни промени и най-важното -грижа за хората-издигане на мотивацията и социалния престиж. Президентът припомни, че са в ход проектите за изтребители и нови многофункционални патрулни кораби според приетото парламентарно решение преди 1 година. "Тези проекти особено за корабите трябва да се развиват с участието на българската морска, концентрирана във Варна", посочи Радев.

Във Варна президентът се срещна с кмета Иван Портних, с хората на изкуството, културата и образованието.Предстои му посещение на двамата пострадали пилоти -капитан Павел Симеонов и капитан Анатолий Апостолов във Военноморската болница във Варна, както и среща със състава на авиобаза "Чайка", в късния следобед ще участва в инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог" в Аулата на Икономическия университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика