Президентът Радев: Ниската избирателна активност е шамар за политическата класа

Ниската избирателна активност на европейските избори не е само шамар за политическата класа, но и повод да се замислим защо в демократична Европа тя е два пъти по-голяма. Така коментира президентът Румен Радев пред журналисти резултатите на изборите за Европейския парламент. Според него реални победители от вота са ВМРО и „Демократична България".

По думите на Рсдев ниската избирателна активност показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси.

Сходен коментар направиха в първите си изявления снощи и от БСП , "Над две трети не отидоха да урните" е заглавието на първа страница на днешния в. "Дума".

„Аз призовавам всички партии да направят един много добър анализ не само за своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина ние ще догонваме Европа. Не само като някакви темпове, ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа“, добави държавният глава.

„Все по-отчетливо го забелязвам политици, анализатори и коментатори да казват, виждате ли тези избори могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Това е погазване на правовата държава, изборите са политически акт. Те не могат да заместят прокуратурата и съда. Не могат да опростят грабителство и престъпление“, коментира още Румен Радев.

По повод изказването на водача на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел, че държавният глава е бил невидим участник в изборите  и е играл за БСП Радев коментира: "Свикнах да ме "пакетират", ако не в партия, то в идеология, но това няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, нито с никаква предизборна кампания. Моите критики са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат точно такъв стил на управление“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика