Румен Радев: Образованието е усвояване на компетентност

Румен Радев

Между образованието и грамотността няма знак за равенство. Образованието не е система само за усвояване на знания, тя е усвояване на компетентност. Това каза президентът Румен Радев при участието си в инициативата на ЕК „Граждански диалог” заедно с еврокомисар Тибор Наврачич в препълнената зала с млади хора в аулата на Икономическия университет във Варна.

Заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев те отговаряха на многобройните въпроси, свързани с младежката квалификация, образование, младежка безработица и др. Държавният глава посочи, че в ЕС се инициира програма за хората завършили средно и висше образование за това каква реализация са намерили. „За да не е образованието един безсмислен процес за вземане на дипломи младите хора трябва да отговорите на няколко фундаментални въпроса- къде искате да видите Европа и какви искате да бъдете в Европа”, обърна се към тях президентът. Той очерта тревожните въпроси, свързани с макроикономиката, дисбаланса и огромните различия в жизнения стандарт, корупцията, която е бич №1 на нашето общество.

„Бъдете непримирими към корупцията. Трябват структурни, организационни, законови промени, надявам се в скоро време да ги има”, каза още Радев.

Всеки 5-ти европейски гражданин не владее традиционната грамотност, а всеки 4-ти аритметичната грамотност, посочи еврокомисарят по образование, младежта и културата Тибор Наврачич. Според него Европа изостава в инвестиране на образование в сравнение с Америка и Тихоокеанския район. Еврокомисар Наврачич увери младите хора, които учат в Англия, че след Брекзит ще бъдат защитени интересите на европейските граждани, които учат и живеят на Острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България