Румен Радев: Подкрепата на правата и инициативите на българските граждани и общности зад граница са от особена важност за мен

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Подкрепата на правата и инициативите на българските граждани и общности зад граница са от особена важност за мен като държавен глава. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към почетните консули на България зад граница.

„Това е особено важно за тези страни, където България няма дипломатически представителства и разчита единствено на Вас – нашите почетни консули. В момента около 2 милиона българи живеят зад граница. Те полагат усилия да се интегрират в обществените структури на държавите, които представляват. В същото време за тях е от особена важност да запазят културните и духовни измерения на своята българска национална идентичност“, каза той.

Радев посочи още, че високо се цени помощта на консулите за българските детски градини, училища, църковни настоятелства и за всички инициативи на нашите сънародници зад граница. „Вашият принос за развитието на икономическите връзки между нашите страни и за доброто представяне на България като инвестиционна дестинация също е от решаващо значение. Затова е вашият принос и инициатива за всякакви форми, изложения, срещи на високо равнище, срещи между бизнеса, които стават с Ваша подкрепа и инициатива, защото там именно се реализират всички възможности за инвестиционно и бизнес сътрудничество“, обясни Радев.

„Особено значение отдаваме на развитието на културните и образователните връзки между нашите страни. Знам, че много от Вас помагат пряко на български студенти във Вашите държави, за което изключително благодаря! Също така бихме оценили високо Вашите усилия да насърчавате млади хора от Вашите държави да идват и да се учат в България“, каза още президентът.

България е особено признателна на почетните си консули за тяхната ангажираност към тази високо благородна мисия, която изпълняват в момента, заяви Румен Радев.

„Радвам се да ви посрещна в рамките на вашата работна визита в България след пет години прекъсване. За мен е особена чест да посрещна важни за страната ни партньори във ваше лице. Фактът, че 71 от 75 почетни консули, които имаме по целия свят, са тук, говори изключително много за вашата ангажираност към България и към развитието на отношенията между нашите страни“, каза още президентът.

„България цени високо вашия принос за пълноценното присъствие на международната сцена и развитието на нашите отношения със страните, от които сте. Вашият принос за развитието на нашия икономически, инвестиционни и търговски връзка, за нашите връзки в сферата на образованието, културата, науката и туризма са от особен интерес“, допълни Радев.

„Има още едни важен факт, че вашата дейност е изключително на доброволен принцип в съвременният материален свят, където и успехът и времето се измерват с пари. За това и България е особено признателна за вашата ангажираност към тази високо благородна мисия, която изпълнявате в момента“, подчерта президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България