Радев: Решенията в отбраната се взимат хаотично и "на парче"

Казусът с мораториума на лекарствата е морален въпрос, каза президентът

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с "ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа". Това каза държавният глава пред „Дарик“.

Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на ЕС и ролята на страната "като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани".

Радев обяви, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията, въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти.

„Българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“, коментира президентът Радев.

По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“. „Няма как да се стигне до консенсус. Трябва наистина сериозна работа“, допълни той.

Румен Радев коментира и казусът с мораториума на лекарствата.

„За мен казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. Говорих с много политици, експерти, лекари. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. Ананиев да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването, а не в това кой протестира пред парламента. Ананиев е изключително добър бюджетар, трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега са се занимава с човешки съдби. Аз ще приема всяко едно решение, стига реално да се реши този проблем. От 126-те народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени хора. Уважавам парламента, но и хората в него трябва сами да уважават себе си“, заяви президентът.

Поканих Путин на 3-ти март, той прие със задоволство поканата, но вероятно няма да дойде заради изборите в Русия. обясни още Радев във връзка с предстоящото честване на 140 г. от освобождението от турско робство през март 2018 г.

"Знаете, че изборите за президент в Русия са на 18-ти март. Чухме се с него и той се извини, че най-вероятно заради това няма да може да дойде. Затова трябва да говорим за друга дата за посещение на руския президент, най-вероятно то ще е след изборите в Русия", добави президентът.

"Моята дума за 2017 година е думата "борба" - борба за истината, борба за справедливостта. Благодаря на всички българи, които продължават да се борят и не са капитулирали пред проблемите. За мен са важни процесите, важни са идеите, които искаме да постигнем. Ние проведохме едни честни избори, изгонихме чужди агенти от друга държава, армията със своите проблеми стана център на дебати", каза Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България