Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

Секторът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е „вододел“ за бъдещото развитие на нациите. Тези, които развиват този сектор, имат място в състезанието, но ако нямат тази амбиция и не влагат средства и усилия на цялото общество, ще останат дори извън „стадиона“. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2019 г., които се проведоха под негов патронаж.

Само за няколко десетилетия информационните и комуникационните технологии в България претърпяха дълбока трансформация, за да се превърнат в най-динамичния сектор от българската икономика, подчерта държавният глава. По думите му още по-важно е направлението, в което се развива този сектор не само като силен стимул за развитие на различни индустрии, но и неговата все по-голяма социална насоченост.

„Най-важната трансформация, на която сме свидетели, е тази на създаването на информационно общество с будна гражданска съвест“, посочи още президентът и добави, че гражданите все повече ще се стремят да видят света около себе си много по-добър, по-подреден, по-добре устроен и насърчаващ таланта на всеки индивид.

Румен Радев връчи отличието в категорията за специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България на екипа на Технологичното училище „Електронни системи“ към Технически Университет – София (ТУЕС). В продължение на 30 г. училището създава едни от най-търсените специалисти със средно професионално образование в сферата на информационните и комуникационни технологии.

Постиженията на училището се дължат на уникалния образователен модел, който обединява усилията на училище, университет и бизнес и активното участие на вдъхновения преподавателски екип на училището в партньорство с университетските преподаватели и преподавателите - професионалисти от ИКТ фирмите, използвайки иновативните подходи и новите съвременни технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България