Румен Радев удостои НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за 70 години академична история (СНИМКИ)

Държавният глава удостои НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България за 70 години академична история и за значим принос в развитието на българската култура.

Повод за присъждане на отличието стана традиционното честване на Международния ден на театъра, състояло се в НАТФИЗ на 28 март.

Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев се обърна към Президента на Републиката и г-жа Радева с думите:

„Вчера се завърнах от международна конференция на CILECT в Лос Анджелис, където бях с изпълнителните директори на Световната асоциация на музикалните консерватории, Световната асоциация на висшите училища по изобразително изкуство и дизайн, Европейската лига на институтите по изкуствата, Европейското общество за научни изследвания и още няколко асоциации. Предложих им кратък конспект с належащи проблеми в световното образование – в три точки. Първо - образованието по изкуства в началното и средното училище да се превърне в задължително. Сега в някои държави то изобщо не съществува. Някъде се изучава частично музика или изобразително изкуство. Театър почти никъде не се изучава, да не говорим за кино. Онова, което превръща хората в творчески личности не се изучава именно в годините, в които те трябва да развият своята креативност… Как ще създаваме общество без креативни личности? На второ място поставих въпроса за световните рейтинги и ранкирането на университетите в областта на изкуствата. Сега такова в много държави липсва… И третото, най-важното – съществува „Червен кръст“, организация, която независимо от бойните действия позволява на хората да се погрижат за ранените и жертвите. Не съществува обаче организация, която да се грижи хората на изкуството да достигат безпрепятствено до териториите, където има война. Мога да ви кажа от личен опит, че в последните 6 години се опитах да направя конгреси на CILECT в Израел, в Куба, в Русия. Оказва се, че страните не могат да се посетят от експерти от други определени страни. Необходимо е, да се положат усилия, да се създаде общовалиден достъп на хората, които се занимават с изкуство, защото изкуството трябва да върви преди войната. Може би тогава войната ще спре. Това бяха моите три предложения. Те бяха одобрени. Позволявам си сега неофициално и неформално да поканя Президента на Републиката и г-жа Радева да станат патрони на едно такова глобално събитие, тъй като всички присъстващи на конференцията единодушно приеха първото такова събитие, такъв форум, конгрес на всички училища по изкуствата да се проведе в България. Дай Боже да успеем да го проведем, особено с такъв висок и ценен патронаж.“

Поканен на сцената от ректора на НАТФИЗ, президентът Румен Радев приветства преподавателите и студентите, прие патронажа на бъдещия международен форум на училищата по изкуствата и връчи плакета „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България с думите:

„…Тук съм, за да ви подкрепя, да отдам почит и уважение към вашата 70-годишна история, в която НАТФИЗ се утвърди като образователен и културен център. Използвам повода да ви пожелая и да пожелая във Ваше лице на всички български артисти, режисьори, професионалисти на сцената и на екрана много творчески успехи. Знам, че пътя на артиста е осеян с много трудности. Знам, че вие не сте в състояние да решите голяма част от тях сами. Това е ангажимент на нашите институции и на цялото ни общество… Затова искам да се обърна към преподавателския състав и да ви благодаря за това, че въпреки всички тези превратности и проблеми вие изградихте и продължавате да развивате една уникална българска филмова и театрална школа, за което поклон. Искам също така да се обърна към студентите и да ви поздравя за вашия избор. Затова, че сте дръзнали изобщо да се посветите на една такава високо духовна и много трудна професия… За мен сцената е пистата, от която излита най-важния фактор за прогреса – силата на човешкото въображение. И затова пожелавам, особено на вас – младите хора, да достигнете големи височини. Желая успех!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България