Румен Радев удостои с орден “Мадарски конник” първа степен заместник-председателят на Панкипърската федерация на труда

За приноса й за защита на трудовите и социални права на българите, работещи в Кипър

Президентът Румен Радев отличи днес с орден „Мадарски конник“ първа степен Сотирула Хараламбус, заместник-председател на Панкипърската федерация на труда /ПЕО/ и министър на труда и социалната сигурност на Република Кипър в периода 2008-2013 г. Орденът се връчва в знак на признание за нейния принос за развитието на българо-кипърските отношения в социалната област и защитата на трудовите и социални права на българите, работещи в Република Кипър.

Радев в Кипър

“Сотирула Хараламбус допринесе много за интеграцията на увеличаващия се брой български работници в Кипър. Благодарение на нея бе създадена информационна мрежа за трудовите и социалните права и започна провеждането  на информационни дни за българските работници в Кипър”, заяви президентът и изрази благодарност за нейните усилия за съкращаването на периода за потвърждаване на осигурителен стаж при пенсиониране на български граждани в страната.

С помощта на Сотирула Хараламбус е поставено началото на двустранното сътрудничество на контролните органи на България и Кипър в областта на превенцията и борбата с недекларираната заетост. Тя работи активно и за разширяване на нормативната база на българо-кипърското сътрудничество в социалната област и за обмен на кипърски профсъюзни експерти и експерти от НОИ.

“Признанието да бъда отличена с орден “Мадарски конник” първа степен е огромна чест и още повече ме свързва с България и с каузата за защита на нейните граждани. Да отстоява правата на всички трудещи се в страната му, независимо от тяхната националност, раса и пол, е дълг на всеки министър на труда и социалната политика - да бъдат равнопоставени и да не се превръщат в обект на експлоатация и пренебрежение“, заяви Сотирула Хараламбус на церемонията по връчване на отличието. Тя подчерта усилията на кипърските институции да не допускат незаконното наемане на работна ръка и експлоатацията на работници, както и за принципното и последователно прилагане на  европейските регламенти за свободно движение в рамките на общия европейски пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България