Румен Радев: Унижението не е най-добрият начин да се борим с корупцията

Трябва да изпълняваме нашите ангажименти, а не само да рецитираме за „евроатлантически ценности”, заяви президентът в Монтана

Явно, г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Не случайно настоявам за по-добро образование! Така президентът Румен Радев коментира обвиненията на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че държавния глава иска България извън НАТО и ЕС.

„Най-лесния начин да окарикатурим европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, а не са много наясно какво означават те!”, заяви Радев.

Президентът отхвърли категорично и внушенията на зам. председателя на ГЕРБ, че финансирането на изборната му кампания е непрозрачно. „Моята кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото си, това е най-вече г-н Цветанов!” каза Румен Радев.

Във връзка с дебатите в Съвета за национална сигурност, коментирайки действията на кабинета, държавният глава обяви Цветан Цветанов за министър-председател. „Не може да предлагаш национален план за повишаване на разходите, за достигане 2 % от БВП и в същото време правителството на г-н Цветанов да приема средносрочна бюджетна прогноза до 2019 г., която рязко се отличава от този план. Там за 2019 има само 130 млн. лева по-малко, за 2020 – 280 млн., за 2021 – 250. Ако тук се заблуждаваме, нека не заблуждаваме нашите съюзници. Трябва да изпълняваме нашите ангажименти, а не само да рецитираме за „евроатлантически ценности”. Трябва лоялно и делово да работим с партньорите си - това са евроатлантически ценности!”, каза държавният глава. На журналистически въпрос дали е сбъркал името на Цветанов с Борисов като премиер, обаче той отговори „Питайте тях!”.

Пред репортерите в Монтана президентът коментира и показните арести на кмета и зам.кмета на столичния квартал „Младост”. „С корупцията трябва да се борим безкомпромисно, но в същото време трябва да има и уважение. Унижението не е най-добрият начин да се борим с корупцията!” отбеляза Радев и подчерта, че демонстративните акции не означават непременно ефективни присъди, но след тях държавата и хората плащат сериозни обезщетения по решения на съда в Европа.

„С изявленията си не търся конфликти, а сътрудничество в името на България!”, увери президентът Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика