Румен Радев ще бъде патрон на отбелязването на 105-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели

Президентът Румен Радев прие отправената от Съюза на българските писатели покана да бъде патрон на отбелязването на 105-годишнината на творческата организация. Днес държавният глава се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на сдружението, създадено през 1913 г. с почетен председател Иван Вазов. Това съобщиха от пресслужбата на президента.

Основното събитие в програмата ще се състои през октомври, когато се предвижда тържествена вечер, на която да бъдат събрани писатели от страната, техни колеги зад граница, представители на институции. Поканата за патронаж отправи председателят на съюза Боян Ангелов, който заедно с Иван Гранитски и Димитър Христов - членове на Управителния съвет, участва в срещата. Писателите запознаха президента Радев с дейността и проектите на творческото сдружение. В съюза членуват над 800 писатели, включително 70 български писатели, които живеят постоянно в чужбина, но продължават да създават и да издават произведения на български език.

Готови сме да подкрепим всяко родолюбиво дело на президента и каузата ви за национално помирение и единение, заявиха писателите. Румен Радев прие предложението при своите срещи с българските общности зад граница да предоставя книги, осигурени от Съюза на българските писатели.

Хората на духа и перото трябва да дават посока в обществото ни особено във време на морален и ценностен разпад, заяви на срещата държавният глава. Президентът посочи, че в епохата на дигитализацията литературата предава на младото поколение морални ценности и изгражда национална идентичност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България