Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон

Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Това стана ясно от коментара му пред журналисти по повод решението на депутатите Народното събрание да контролира новия антикорупционен орган.

„Въпросът не е само за назначаването на ръководството. В някои медии това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е около него. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, коментира държавният глава. По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване.

„Инструментите, с които ще борим корупцията в този закон, са неефктивни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция. В същото време той може да бъде използват и като бухалка за разправяне с неудобните“, каза още президентът. „Що се отнася до назначаването нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Това, за което настоявах и продължавам да настоявам е да има баланс на властите при назначаването“, допълни той. „Виждам с каква ревност управляващите държат изрично те и само те да имат думата при назначаването“, посочи още президентът Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика