Румен Радев ще участва в отбелязването на 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Ще присъства и на честване на 1100 години от битката при Ахелой

На 19 август държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива“, което се провежда под негов патронаж, съобщиха от президентството.

В храм-костница „Света Петка“ ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите въстаници.

По-късно президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, след което ще произнесе слово.

След това ще започне празничен концерт с изпълнението на народни песни от Странджански регион.

На 20 август Румен Радев ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой.

В 18.00 часа държавният глава ще проведе среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище „Светлина – 1934“.

В 18.40 часа президентът ще наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна, след което Румен Радев ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I.

Панихида за падналите воини в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий, а държавният глава ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България