Румен Христов: СДС е на дъното, трбява да си върнем доверието на хората

Румен Христов

СДС е в много тежка ситуация, трябва да започнем да се оттласкваме от дъното, защото сме на дъното. Така описа ситуацията в „синята” партия новият й лидер Румен Христов по БТВ.

В най-старата дясна политическа сила у нас през последните месеци имаше много насъбрано напрежение между предишния лидер Божидар Лукарски и вътрешната му опозиция. „Не може да се говори за опит за преврат, ние съвсем открито казахме, че нещата се нуждаят от промяна – нямахме политики, нямахме послания, нарушена беше връзката”, коментира Христов.

Един от аспектите на вътрешнопартийния конфликт бяха плановете за явяване на избори на СДС. Лукарски открито призоваваше за консервативна коалиция с националистически партии, като опонентите му го обвиниха, че така в името на краткотраен успех погребва идеологически партията.

Христов отбеляза, че така и не е воден реален дебат по темата, но подчерта: „Искам да говоря за десен консерватизъм, а не за консерватизъм тип националпопулизъм”. Според него състоянието на СДС в момента по-трудно би позволило самостоятелно явяване на вота, а вариантите за коалиция са три – идейна (само с десни партии със сходен профил, като той даде пример с ДСБ), конюнктурна (с по-голям избор на възможни партньори) и антистатукво (като СДС в началото на прехода – с леви, центристки и десни елементи).

„ГЕРБ е управляваща партия, не участваме в управлението и по дефолт сме в опозиция, ще критикуваме всички техни стъпки, които смятаме, че са неправилни, но и ще подкрепяме тези стъпки, които са важни за страната”, обясни Румен Христов. По думите му единствените, с които СДС никога няма да се коалира, са БСП и ДПС.

По-важното обаче е партията да си върне доверието на хората. „Първо да направим коалиция с тези 500 000 избиратели, после ще говорим за политически коалиции”, призова лидерът на СДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика