Румънец начело на фракцията на Макрон

Дачиан Чолош се смята за балансьор в полза на Макрон в новата група.

Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Испанка поема групата на социалистите

Бившият румънски министър-председател Дачиан Чолош е на път да се превърне в лидер на новосъздадената ляво-либерална парламентарна фракция, която ще обединява бившата група на АЛДЕ с евродепутатите на партията на френския президент Еманюел Макрон. Това съобщи европейското издание на „Политико”, позовавайки се на осведомени източници. Според информацията бъдещият лидер на новата парламентарна група вече има подкрепата на Испания, Холандия и Германия. Ако спечели насрочения за рано днес вот, Дачиан Чолош ще се превърне в един от най-влиятелните източноевропейски политици в ЕП, отбелязват наблюдатели, след като фракцията на социалистите и демократите не успя да се пребори за играч, който да я представлява в тази област.

Фракцията „Обнови Европа”, която ще замести АЛДЕ, е общ проект френския президент Макрон, министър-председателя на Холандия Марк Рюте и бившия премиер на Белгия Ги Верхофстад.

Успоредно на тази информация стана ясно, че групата на социалистите и демократите в ЕП също е на път да се сдобие с нов лидер, след като досегашният є - германецът Удо Булман, обяви в понеделник вечерта, че ще се оттегли от надпреварата за запазване на поста. Осведомени източници твърдят, че фаворитът за приемник на Булман начело на „старата левица” е испанската евродепутатка Ираче Гарсия.

Окончателното решение за новите лидери на парламентарните фракция ще бъде взето след конституиращото заседание на Европейския парламент в началото на юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа