Румънските власти ни предадоха петима телефонни измамници (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимки: Архив

На ГКПП-Дунав мост в сряда румънските власти осъществиха предаването на петима български граждани на българските власти.

Петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест, за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Те са задържани от румънската полиция същия ден в рамките на проведената под надзора на прокуратурата операция.

Една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния. В нея участваха служители на ГД „Национална полиция“ и Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. В рамките на действията бяха задържани пет лица от България – „мулета“, в Румъния – още шестима от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят – Борислав Димитров - Бобито, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България. Разследването стартира през 2017 г. от Велико Търново.

След като мащабите излязоха от територията на търновската Областна дирекция, случаят бе поет от Главна дирекция „Национална полиция”, на по-късен етап се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители. Според събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над 2 милиона лева.

28-годишният Борислав Димитров вече е лежал в затвора за участие в ало измами. Най-големият "удар" на измамника е бил през 2015 г., когато отмъкнал 269 000 евро и 18 000 долара от старица в пловдивското село Първомай. За този удар Бобито е осъден на 5 г. затвор на първа инстанция. Въпреки, че делото не било приключило, горнооряховчанинът оглавил престъпната група. Преди присъдата му да влезе в сила, той заминал да върти измамите от Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право